SEGRE

BALANÇA COMERCIAL

Un de cada quatre quilos d'aliments que ha exportat Catalunya el 2020 és de Lleida

Però representen el 12,65% en facturació, fet que posa de manifest el potencial encara de creixement || El sector català marca un nou rècord de vendes i de taxa de cobertura, i se situa líder a l'Estat

La fruita de pinyol és el producte agroalimentari més exportat des de Lleida.

La fruita de pinyol és el producte agroalimentari més exportat des de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pràcticament un de cada quatre quilos de productes agroalimentaris exportats per Catalunya l’any passat van sortir de les comarques de Lleida. En facturació, tanmateix, els enviaments de les empreses de la demarcació van representar el 12,65 per cent, una xifra que posa de manifest el potencial de creixement i millora del sector local, en especial amb l’aposta per productes de més valor afegit.

El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, va presentar ahir el balanç exportador del sector agroalimentari català i va destacar tres aspectes especialment rellevants: Catalunya va assolir l’any passat un nou rècord, a l’arribar als 11.435 milions d’euros, un altre en taxa de cobertura (117,69%) i es va situar com el territori líder a l’Estat, al davant d’Andalusia. Uns èxits en què va tenir molt a veure Lleida, que va tancar l’any passat amb 1.444,86 milions de vendes en altres països, una xifra que representa un creixement del 6,05 per cent.

En el conjunt de Catalunya el balanç és d’11.435 milions (+6,62 per cent). En volum, Lleida va exportar 1,65 milions de tones, un 2,61 per cent més que en l’exercici anterior i que suposen el 24,06 per cent del total de Catalunya.

Grans sectors

Tots els grans sectors exportadors de Lleida van millorar resultats l’any passat amb dos úniques excepcions. La facturació exterior de vins i caves van caure un 14,36%, fins a situar-se en 4,19 milions d’euros, mentre que en l’oli el retrocés va ser d’un 1,02 per cent, amb una facturació anual de 253,40 milions. El primer es va veure afectat per la caiguda del consum en la restauració a tot el món per les restriccions contra la Covid-19 i en el segon cas es va deixar notar l’evolució dels preus i la pujada d’aranzels dels Estats Units.

Prodeca i el sector porcí treballen en alternatives al mercat xinès

El director general de Prodeca, Ramon Sentmartí, va explicar que alguns experts calculen que la Xina podrà recuperar potencial productiu de porcí, enfonsat als últims exercicis per la pesta, en un termini de tres a sis anys. Però, alhora, les estimacions de creixement de la població i de la millora de poder adquisitiu de bona part auguren una demanda significativa. Sentmartí considera important poder incrementar les vendes de productes elaborats i de més valor afegit al gegant asiàtic, mentre busquen al costat del sector també mercats nous, estratègics.

Així mateix, va manifestar que tot apunta que la demanda del Regne Unit de productes agroalimentaris catalans pugui créixer al voltant d’un 9 per cent en els propers cinc anys. Tot això malgrat la por inicial de moltes empreses davant del Brexit, que no incrementa aranzels però sí que fa augmentar la tramitació burocràtica.

tracking