SEGRE

AGRICULTURA BOE

Llum verda a la norma per a l'autoregulació de l'oli

Satisfacció d'UPA i COAG al ser una mesura esperada || UP critica que contempli la retirada obligatòria pels productors

Imatge d’una finca d’oliveres a la població de Maials.

Imatge d’una finca d’oliveres a la població de Maials.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret que desenvolupa l’aplicació de l’article 167 bis de l’Organització Comuna dels Mercats Agraris (OCMA) de la Unió Europea per fixar els requisits i el contingut d’una norma de comercialització per al sector de l’oli d’oliva. Aquesta norma, que entrarà en vigor el dia 1 de juliol d’aquest any, possibilita l’autoregulació en un cultiu la producció del qual es troba caracteritzada per campanyes de produccions molt altes alternades amb altres de rendiments baixos.

Aquesta és una de les causes de la gran volatilitat dels preus, que té al seu torn una clara incidència en la viabilitat econòmica de moltes de les explotacions oleícoles, en particular les més tradicionals.

La norma, que entrarà en vigor l’1 de juliol, possibilita l’autoregulació del cultiu

Per tant, és necessari que el sector de l’oli d’oliva pugui aplicar en situacions de clar risc de desequilibri de mercat aquelles mesures que permetin regular l’oferta a fi de millorar i estabilitzar el funcionament dels mercats oleícoles i, en particular, la mesura de retirada temporal del producte i/o de destinació a ús no alimentari.

Respecte als controls, corresponen als òrgans competents de les comunitats autònomes fer-los per comprovar el compliment de les normes de comercialització que es desenvolupin, mentre que el ministeri elaborarà, en coordinació amb les comunitats, un pla de control de la norma de comercialització.

Unió de Pagesos va manifestar ahir en un comunicat el seu rebuig d’aquest reial decret, ja que, segons la seua opinió, “les mesures incloses no contribueixen a millorar la crisi de preus del sector” ja que, per exemple, preveu la retirada obligatòria a càrrec dels productors no amb fons de la Política Agrària Comuna (PAC) o del fons extraordinari de la reserva de crisi.

Per la seua banda, tant des de COAG com UPA van manifestar satisfacció per la publicació d’aquest decret al tractar-se d’“una reivindicació per la qual s’ha lluitat des de fa anys”.

tracking