SEGRE

COMERÇ GUERRA ARANZELÀRIA

El vi i l'oli saluden el final dels aranzels dels EUA

Les DO Costers del Segre i Les Garrigues aplaudeixen la mesura || Les vendes de Lleida als Estats Units superen els 63 milions

Vista general de vinyes a la zona de Tremp.

Vista general de vinyes a la zona de Tremp.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La suspensió temporal dels aranzels entre els Estats Units i la Unió Europea, que es van implantar fa un any i mig, ha estat ben acollida per sectors tan importants a Lleida com són els de la producció d’oli i de vi.

Els Estats Units i la Unió Europea van acordar divendres suspendre temporalment (quatre mesos) els aranzels per la disputa arran dels ajuts d’Airbus i Boeing, després d’una trucada entre el president nord-americà, Joe Biden, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

La imposició dels aranzels va reduir les exportacions d’oli i de vi de Lleida als EUA

Així, tant la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre com la Denominació d’Origen (DO) Les Garrigues van acollir positivament aquesta treva aranzelària entre els dos gegants del comerç mundial.

Per Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, “el nord-americà com el xinès són mercats molt apreciats per exportar els nostres vins, per la qual cosa la paralització de la guerra aranzelària és un gran anunci”.

Per la seua part, Enric Dalmau, president de la DO Les Garrigues, va explicar que la guerra aranzelària “provocava que els EUA adquirissin oli de països competidors com Tunísia o el Marroc, la qual cosa implicava un estoc que distorsionava el mercat a tota la UE”.

Ara per ara, i fins que la Comissió Europea i Washington firmin un acord definitiu que conclogui la guerra comercial entre els EUA i la UE, els productors de cava i vi, així com d’oli, entre d’altres, no hauran de pagar el 25 per cent d’aranzels. La principal conseqüència ha estat la pèrdua de quota de mercat als Estats Units. El 2020, les exportacions lleidatanes als EUA van suposar unes vendes per valor de 63 milions d’euros davant dels 75 milions el 2019, segons dades del ministeri de Comerç.

En productes com per exemple l’oli i el vi es noten les diferències. El 2020 es va exportar oli d’oliva per valor de 35,1 milions d’euros, un 3,3% menys que un any abans. A més, la caiguda de vendes d’oli d’oliva verge extra l’any passat va ser del 10%. Quant al vi, encara que són quantitats menors, el descens de les exportacions va superar el 30%.

tracking