SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA DE LA FRUITA

Les paraules d'Argimon sobre els temporers que han indignat a ajuntaments i sindicats

Paraules d'Argimon que indignen ajuntaments del Baix Segre i sindicats

Les casetes que es van instal·lar l’any passat a Aitona.

Les casetes que es van instal·lar l’any passat a Aitona.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El secretari general de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va provocar ahir indignació al Baix Segre a l’afirmar que evitar brots de Covid-19 a la campanya de la fruita passa perquè els temporers tinguin un “habitatge digne”, i no per vacunar veïns i treballadors del sector agrícola, tal com han reclamat ajuntaments i sindicats. Precisament, UP, ASAJA, JARC i la Federació de Cooperatives s’havien reunit hores abans amb representants de la Generalitat a Lleida per demanar vacunes i tests PCR, si n’hi ha, tal com els consistoris van fer una setmana abans.

Alcaldes del Baix Segre van recordar que la immensa majoria d’agricultors compleixen la llei i ofereixen als seus empleats allotjament digne. Tanmateix, han constatat sobreocupació en habitatges per part de temporers que busquen per si mateixos on allotjar-se. Així mateix, cada any ve un gran nombre de persones sense papers a la recerca d’ocupació en la fruita.

L’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, va titllar les paraula d’Argimon de “desafortunades”. “Ja està bé de criminalitzar un sector que fa les coses bé”, va dir.

“Tots els pagesos donen allotjament digne als seus treballadors, una altra cosa són les persones que venen sense papers a buscar feina, i d’elles també ens en fem càrrec”, va recalcar. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, va indicar que “tots els temporers amb contracte tenen casa, encara que hi pot haver massificació en habitatges”.

Va apuntar que “s’arreglaria amb ajuts per a instal·lacions temporals”. L’alcalde de la Granja, Manel Solé, va dir que Argimon “no sap el que comporta que cada any hi hagi 30.000 persones treballant al Baix Segre”.

Pere Roqué, d’Asaja, va dir que “demostra poc respecte per un sector de gran mobilitat i vital per a l’economia”.

Ajuts per allotjar treballadors i els del 2020, encara per pagar Treball va proposar ahir als sindicats agraris pagar una ajuda de 50 euros setmanals per temporer contractat a través del Servei d’Ocupacio de Catalunya (SOC) per donar-los allotjament. Segons Joan Carles Massot, de JARC, aquesta mesura és resultat de la pressió sindical i afecta els empleats que resideixin en un radi de fins a 40 quilòmetres de l’explotació. D’altra banda, els ajuntaments del Baix Segre no han cobrat encara els ajuts estipulats l’any passat per habilitar instal·lacions per al confinament de contagiats i els seus contactes.

tracking