SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

Els ramaders de boví de carn poden perdre 10 milions de la PAC

Segons Asoprovac, que recorre el reial decret per aplicar-la durant els anys 2021 i 2022 || Pels canvis en l'activitat a portar a terme en pastures permanents

Animals alimentant-se en una explotació de boví d’Alcarràs.

Animals alimentant-se en una explotació de boví d’Alcarràs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (Asoprovac) ha decidit recórrer el reial decret del Govern central que regula la Política Agrària Comuna (PAC) durant els anys 2021 i 2022. Creu que els canvis en les condicions d’admissibilitat dels ajuts de l’Executiu espanyol poden excloure de fet els ramaders bovins en la campanya 2021, generant pèrdues al sector de més de 50 milions d’euros en el conjunt de l’Estat, dels quals entre vuit i deu milions correspondrien a les comarques de Lleida.

Sol·licita com a mesura cautelar suspendre la vigència de l’apartat relatiu a l’activitat agrària a realitzar en pastures permanents fins que hi hagi sentència ferma que posi fi al procediment, atesos els perjudicis d’impossible o difícil reparació que la seua aplicació ja causaria a milers de ramaders de boví de carn.

Asoprovac alerta que moltes granges estan en perill sense el “salvavides” de la PAC davant de la crisi

El president d’Asoprovac Catalunya, el lleidatà Ricard Gòdia, va recordar ahir la difícil situació dels ramaders de boví carn, amb dos anys de pèrdues que va qualificar d’exageradíssimes en especial amb la pandèmia i la “pèrdua” del canal Horeca (Hotels, Restaurants i Cafeteries). A més, va advertir que l’encariment dels cereals està incrementant els costos de producció. Tot això, va dir, mentre creix la pressió global sobre els sectors ramaders.

La situació és de tal gravetat, va alertar, que “s’estima que moltes explotacions no podran superar la crisi sense el salvavides de la PAC i acabaran tancant”.

Segons assenyalen les seues estimacions, el reial decret és especialment costós per als productors de la Vall de l’Ebre, tenint en compte que, dels cinquanta milions d’euros de pèrdues estimades a tot l’Estat, al voltant de vint correspondrien a Catalunya i una xifra similar a Aragó.

Prop de 150.000 famílies viuen a l’Estat d’aquest sector professional de forma directa i pràcticament un milió de forma indirecta, d’acord amb les dades d’Asoprovac, bona part de les quals a Catalunya i Aragó. “La seua competitivitat depèn de la política agrària comuna i la supervivència d’un mercat cada vegada més globalitzat podria estar en joc”, insisteix l’organització.

El reial decret, segons Gòdia, afecta no només els productors de boví de carn, sinó també moltes explotacions làcties així com d’oví i cabrú.

tracking