SEGRE

AGRICULTURA INICIATIVES

Les Garrigues crea el primer banc de terres per a joves agricultors

Reunió entre consell i Agricultura per posar en marxa la iniciativa a la comarca

El pantà de l’Albagés, ara amb uns 10 hectòmetres d’aigua, en una fotografia recent.

El pantà de l’Albagés, ara amb uns 10 hectòmetres d’aigua, en una fotografia recent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de les Garrigues projecta crear un banc de terres a la comarca per facilitar l’accés a finques a joves que vulguin dedicar-se a l’agricultura i puguin convertir-se en pagesos professionals. Amb aquesta finalitat es van reunir ahir el president de l’organisme, Jaume Setó, tècnics del Baix Camp (Tarragona), on ja funciona, i d’Agricultura.

Aquests últims van assegurar que serà el primer de Lleida ja que, fins ara, només hi ha iniciatives molt locals. L’objectiu és tenir un organisme que promogui el relleu generacional i consolidar els joves al territori cobrint la demanda de terres per a les seues explotacions i, d’aquesta manera, ser considerats com a professionals.

Segons la normativa, s’estableixen diferents barems. Per exemple, han de ser propietaris d’unes 30 hectàrees de secà o cultiu llenyós i unes 20 de regadiu.

Generalment, un agricultor professional sol tenir unes 30 hectàrees, com a mínim, per demostrar que el sector primari és el seu mitjà de vida. Ser un punt de trobada entre l’oferta de terres abandonades o no conreades i la demanda de parcel·les és l’objectiu de la iniciativa.

Segons Agricultura, es tracta d’afavorir que les terres siguin treballades per persones i no per multinacionals en una comarca de nous regadius com el Segarra-Garrigues o el Garrigues Sud. En aquest sentit, cal recordar que el Parlament va aprovar el maig del 2019 la llei d’Espais Agraris, que preveu la creació d’un “registre de terres”, amb l’objectiu de posar en producció les terres en desús de Catalunya, unes 45.000 hectàrees.

A Lleida hi ha 9.600 pagesos, molts dels quals a prop de jubilar-se i són la meitat de Catalunya, i per aquesta raó el relleu és vital..

El Segarra-Garrigues comença a regar a l’espera de l’Albagés

El Segarra-Garrigues va començar ahir la campanya de reg amb la incorporació de 600 noves hectàrees, amb les quals a finals d’any podria comptar amb 11.400 hectàrees ja regades, segons l’empresa gestora, Aigües Segarra-Garrigues. N’hi ha unes 800 més que regaran entre aquest any i el 2022. Els regants utilitzen l’aigua de Rialb i del riu Segre al tram baix, a l’espera que el pantà de l’Albagés sigui operatiu. Per a això, falta desenvolupar la xarxa de reg i implantar el pla d’emergència.

tracking