SEGRE

METEOROLOGIA AGRICULTURA

Les gelades afecten les àrees fruiteres i d'ametllers de Lleida

|

Les gelades afecten les àrees fruiteres i d'ametllers de Lleida

Les gelades afecten les àrees fruiteres i d'ametllers de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Bona part de la zona fructícola i de producció d’ametlla de Lleida s’ha vist afectada per les glaçades registrades la nit de divendres a dissabte, una caiguda dels termòmetres que es temia que es repetís ahir a la nit amb més intensitat fins i tot agreujant problemes per a la producció.

Els agricultors expliquen que caldrà esperar encara per fer una valoració de possibles repercussions, que dependran dels tipus de cultius i varietats, amb diferents moments de desenvolupament. El que està clar és que la caiguda dels termòmetres coincideix amb un avanç de la campanya d’entre 10 i 15 dies, la qual cosa pot agreujar les conseqüències del fred.

La nit de divendres a dissabte, el mercuri va arribar a marcar, per exemple, els 3,3 graus sota zero a les Borges Blanques o els -3 a Cervera, mentre que a Vallfogona de Balaguer queia a -2,8, a Golmés es xifrava en -2,7, a Vilanova de Segrià o els Alamús baixava a -2,5 i a Lleida el Meteo.cat informava de -1,2 a l’estació de la Femosa.

Els pagesos van intentar evitar els efectes del fred encenent petits focs a les finques, posant en marxa el reg per aspersió per protegir precisament amb gel les flors, o amb ventiladors per fer fluir l’aire a les parcel·les d’ametllers i fruiters.

Les finques d’albercoc es troben en un moment fenològic delicat i es podrien veure afectades pel fred, així com varietats de préssec i nectarina en les quals la flor ja està trencada i el fruit perd així la seua protecció, una cosa que es repeteix en els cirerers. Algunes pereres estan en floració, però poden ser tractades amb giberel·lines. En els ametllers la situació dependrà molt de la varietat.

Lleida

Els agricultors de Lleida van lluitar contra el fred amb el reg per aspersió (Vilanova de Segrià) i el foc (l’Horta de Lleida).

Les gelades afecten les àrees fruiteres i d'ametllers de Lleida

Les gelades afecten les àrees fruiteres i d'ametllers de LleidaSEGRE

tracking