SEGRE

Joan Caball, coordinador nacional d'UP: «Defensem el pagès assentat al país»

Joan Caball, coordinador nacional d'UP: «Defensem el pagès assentat al país»

Joan Caball, coordinador nacional d'UP: «Defensem el pagès assentat al país»Amado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina és la clau de l’èxit d’Unió de Pagesos per imposar-se a les últimes eleccions agràries? 

És senzill. Allà on un pagès té problemes, hi som nosaltres per donar-li un cop de mà i solidaritzar- nos amb ell. Encara que no sempre puguem aconseguir tot allò al qual aspirem, pretenem influir en les polítiques perquè potenciïn el model que defensem, que és el de pagesos i pageses assentats al país.

Una de les dificultats que afronten els pagesos són els danys causats per la fauna salvatge. Quina és la seua fórmula per fer front a aquesta problemàtica?

La fauna s’ha de gestionar, no només per les pèrdues que genera per als pagesos sinó pels accidents que poden provocar, per exemple, els senglars. Se n’ha de rebaixar la població sigui com sigui. El sistema cinegètic és una de les vies per fer-ho, però si amb aquest no n’hi ha prou s’haurà d’aplicar amb altres. I amb la fauna que no és cinegètica, el primer que s’ha de tenir clar és que la reintroducció ha de ser zero.

Es refereix a l’os?

Si no és possible que l’os sigui compatible amb l’entorn, amb la ramaderia i amb les activitats de muntanya, no l’importem. Si com a administració has reintroduït un animal i ara genera problemes, el que has de fer és treure’l. I fins i tot sense tenir bandades de llops a Catalunya, la Generalitat ara dona suport que no sigui espècie cinegètica. Per què es fiquen en aquest fangar?

I què pensa dels projectes que hem conegut aquests últims mesos per instal·lar parcs eòlics i solars a la província?

Creiem en les energies renovables però no en el model que s’està plantejant, amb empreses que busquen grans extensions de terreny i distorsionen el preu de la terra de cultiu. El que s’hade fer és planificar i instal·lar els centres de renovables a prop dels punts en què es consumirà aquesta energia, així sí que serem sostenibles.

Que muntin els parcs solars i eòlics a Collserola...

O on sigui que s’hagi de consumir l’energia. Prioritzem que es col·loquin en terres que no són aptes per al cultiu i insisteixo, properes als llocs que necessiten aquesta energia. Fomentem l’autoconsum energètic.

Com es frena la despoblació de les zones rurals?

Quan es parla de política agrària s’ha d’abordar des d’una perspectiva transversal, no només des de l’òptica de la producció. No és tan fàcil com agafar a gent, canviar-la de lloc i ja està, despoblació solucionada. Si no hi ha serveis, si la gent no pot acabar fent la seua vida i treballant- hi, si tanca l’escola, se n’acabaran anant a la capital de comarca.

Quins són els reptes del sector primari que més urgeix abordar després d’aquestes eleccions?

La qüestió de les rendes i dels preus és capital per a la pagesia. Els productors treballen bé però no reben a canvi el que mereixen. Això s’ha d’arreglar. Ara bé, els plats trencats que no els pagui el consumidor, que els assumeixi la distribució. Els intermediaris han de guanyar diners, sí. Però no han de guanyar-ne desmesuradament.

tracking