SEGRE

Pere Roqué, president d'Asaja Lleida: «És urgent un pla específic per a la Catalunya rural»

Pere Roqué, president d'Asaja Lleida: «És urgent un pla específic per a la Catalunya rural»

Pere Roqué, president d'Asaja Lleida: «És urgent un pla específic per a la Catalunya rural»SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què són importants les eleccions agràries?

Estableixen un criteri de representativitat de les organitzacions agràries així com l’opció de participar en certs òrgans. És important participar-hi perquè aquests cinc anys sense Asaja han estat totalment negatius per al sector.

I per què triar Asaja i no una altra de les opcions que té el professional a les eleccions?

Perquè durant els últims cinc anys hem estat els únics que hem estat al carrer reivindicant i posant de manifest la necessitat de solucions als problemes del camp. Parlo des de les conseqüències de la tempesta Filomena o la DANA fins a la crisi de preus o la Política Agrària Comuna, que es pot carregar el 40 per cent del sector boví de la província de Lleida. Asaja sempre ha estat allà.

Quines són les demandes clau avui d’Asaja?

Són moltes i diferents. La regulació dels mercats amb la urgència d’uns preus justos per a agricultors i ramaders és una de les demandes, però també la necessitat d’una administracióàgil, que la fruita entri al primer pilar d’ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i que es paralitzi una convergència que, com he dit, posa en perill quatre de cada deu granges de boví. Hi ha també altres demandes fonamentals, com ara el control efectiu de la fauna salvatge. És clau per al futur la incorporació de joves, amb un pla específic de suport a la Catalunya rural. Hi ha poblacions com Isil, que no és que somiïn amb el 5G, és que no tenen ni 1G. Ja n’hi ha prou de criminalitzar els agricultors, el sector fructícola per la gestió de la campanya. Tant sí com no, és fonamental la vacunació contra la Covid tant per a agricultors com per a treballadors fixos i fixos discontinus del sector fructícola al camp i les centrals i els temporers.

Parla d’un pla de suport a la Catalunya rural. Posi’m un exemple de què hauria d’incloure.

La nostra proposta és que ha d’existir un pla seriós per a la Catalunya buidada, per evitar la despoblació. No pot ser que quan hi ha problemes com els de la DANA o el desastre de la tempesta Filomena s’anunciïn uns ajuts insuficients i que, a més, en el millor dels casos es cobren al cap d’un any. Aquesta situació es tradueix en el fet que la gent se’n va dels municipis rurals. Per aquesta raó, per exemple, és urgent un pla de recuperació del sector de l’oli danyat pel Filomena

tracking