SEGRE

METEOROLOGIA BALANÇ

Les gelades arrasen l'albercoc i delmen altres fruites de pinyol

Els danys també són molt importants en ametllers, especialment en varietats tradicionals || Agricultura constata problemes pel fred en finques de vinyes

Josep Cabré analitza els efectes del fred als seus fruiters, ahir en una finca a Alpicat.

Josep Cabré analitza els efectes del fred als seus fruiters, ahir en una finca a Alpicat.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura ha detectat danys de fins al 100% a la producció alguns fruiters de pinyol de Lleida per les gelades de les nits de divendres a diumenge, en les quals en moltes zones les temperatures van caure a entre dos i tres graus sota zero i en alguns punts concrets, fins i tot als 5. Les pèrdues més importants es concentren en zones baixes de riu, valls, fondalades, i en fruites que es troben en un moment especialment sensible com l’albercoc les pèrdues per parcel·la arribaran al 80-100 per cent.

A la resta de zones menys afectades els danys poden ser variables d’entre el 20-40%. En el cultiu de l’albercoquer ja s’apunta a una pèrdua mitjana del 70% de la producció del Segrià, que n’és la principal productora.

Parlem de gelades generalitzades a tot el pla de Lleida que han causat danys que depenen de les zones, l’estat fenològic i les espècies. Al Segrià, principalment la meitat sud, la fruita de pinyol està acabada de quallar, en un estat fenològic molt sensible al fred. Per exemple, l’ajuntament d’Alcarràs preveu danys de fins un 95 per cent, amb algunes zones que a penes tindran una collita “testimonial”.

La subdelegació del Govern preveu que comenci els peritatges aquesta mateixa setmana

La conselleria estima, a més, danys importants en ametller, on a les finques tradicionals poden oscil·lar del 70 al 100%, i quedar-ne entre un 20 i un 30% a la resta. A més, constata problemes en les varietats de pera de floració més primerenca, encara que en el cas d’aquesta fruita és possible aplicar-hi tractaments per minimitzar els efectes causats pel fred.

A la Noguera l’afectació és especialment al sud, entre Ivars de Noguera, Algerri, Os de Balaguer, Castelló de Farfanya fins a Balaguer, la Sentiu, Bellcaire d’Urgell, Penelles, Vallfogona de Balaguer, Menàrguens, Térmens, Torrelameu i Albesa.

Per la seua banda, a les Garrigues els municipis més afectats en fruita dolça són els del nord: les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, Puiggròs i Castelldans i en el cas de l’ametller, els problemes es repeteixen a les fondalades de tota la comarca. Segons les varietats, també s’estimen pèrdues del 20 al 30% en vinyes del Vilosell, la Pobla de Cérvoles i Vinaixa. Al Pla d’Urgell, per la seua part, ha afectat tots els municipis amb fruita dolça i a la Segarra i a l’Urgell, els danys es concentren de forma especial en les ametlles.

El subdelegat del Govern, José Crespín, preveu que Agroseguro comenci els peritatges aquesta mateixa setmana.

tracking