SEGRE

RAMADERIA ESTUDI

Només l'1% de l'aigua que cal per produir porc s'utilitza a les granges

Del total d'entre 3.000 i 5.000 que requereix, el gruix es deu a l'agricultura

Albert Bajona, Joan Talarn i Daniel Babot, ahir.

Albert Bajona, Joan Talarn i Daniel Babot, ahir.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Produir un quilo de carn de porc requereix entre 3.000 i 5.000 litres d’aigua, una xifra que varia en funció de la tecnificació i la intensificació del sistema productiu. Tanmateix, només un 1% de l’aigua (entre 11 i 12 litres) s’utilitza de forma directa en una granja perquè beguin els animals, netejar-los i refrigerar-los, mentre que el 99% restant s’utilitza en l’agricultura per produir les matèries primeres que després consumeixen els animals i també els humans.

Així ho va explicar ahir el catedràtic de l’Escola Universitària de la Universitat de Lleida (UdL) i investigador del Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu, Daniel Babot, després de recordar que el sector porcí ha reduït en trenta anys un 30% el consum d’aigua, com va publicar SEGRE el mes de gener passat. El CEP investiga com reduir el consum d’aigua a les granges amb millores i sistemes tecnològics que optimitzen l’ús d’aquest recurs, va explicar Babot, acompanyat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, al presentar l’estudi sobre la producció sostenible intel·ligent a la cabanya porcina, que es va dur a terme al Centre d’Estudis.

Forma part del programa d’investigació científica en l’àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida. En aquest sentit, Talarn va destacar que l’objectiu de la investigació és buscar, innovar i desenvolupar tècniques d’alimentació animal, de producció i de gestió que optimitzin el consum dels recursos i redueixin l’impacte ambiental en origen.

Al marge de l’empremta hídrica, el sector porcí genera un 16% del total d’emissions d’amoníac a l’atmosfera. En una dècada s’ha reduït en un 47 per cent, segons indiquen les dades de la interprofessional del porcí Interporc i publicades per aquest diari. Aquesta reducció ha estat possible gràcies a estudis com els que porta a terme el CEP de Torrelameu. Babot va dir que les emissions d’amoníac es poden reduir fins un 26 per cent amb l’ús de noves tecnologies com sensors que permeten quantificar amb precisió i contribuir a reduir-lo.

Sota la coordinació de la Diputació, l’estudi ha estat liderat pel Centre de Torrelameu, amb el projecte Porcinotecnològic, que estudia la innovació tecnològica.

tracking