SEGRE

Unió de Pagesos preveu una "campanya complicada" per al sector de la fruita pels danys de les gelades

El sindicat estima pèrdues de producció en fruita dolça i ametller d'entre el 20 i el 100%

Presseguers afectats per les gelades a Almenar.

Presseguers afectats per les gelades a Almenar.Unió de Pagesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos preveu que el sector de la fruita dolça "tornarà a patir una altra campanya complicada per tal de garantir la viabilitat econòmica de moltes explotacions" ja que, a la crisi de preus que arrossega el sector s'hi suma enguany l'afectació de les gelades de les darreres cinc nits. En aquest sentit, l'organització agrària estima pèrdues de producció en fruita dolça i ametller d'entre el 20% i el 100% a la plana de Lleida, els dos Pallars, la Ribera d'Ebre i part del Priorat i l'Anoia per les gelades. Des d'Unió de Pagesos ja han anunciat que promouran la presentació de mocions en ajuntaments, consells comarcals i diputacions per exigir als governs català i estatal mesures fiscals i ajuts directes per als productors afectats.

Així, l'organització agrària adverteix de les pèrdues de producció per les gelades en bona part de la plana de Lleida. Segons Unió de Pagesos, a l'Urgell, el Pla d'Urgell i el sud de la Noguera, superaran el 80% en les varietats de pera més primerenca com ara la blanquilla, l'ercolini i la llimonera. En les varietats de pera més tardana, com és el cas de la conference i l'abate fetel, l'afectació serà inferior, amb pèrdues de prop del 20%. De moment, les gelades no han afectat la poma o, en tot cas, l'afectació serà molt minsa.

A la part alta del Segrià, la pràctica totalitat del préssec i la nectarina tindrà algun tipus d'afectació, tot i que segons el sindicat no superarà el 30% de pèrdua perquè predominen les varietats més tardanes i la pagesia ha fet servir els sistemes de reg antigelada. Pel que fa a la pera, la majoritària presència de varietats més tardanes i la possibilitats de realitzar tractaments hormonals sobre el cultiu fa preveure una afectació molt menor.

A la zona central del Segrià i al Baix Segre l'afectació és menys uniforme, amb parcel·les de fruita de pinyol molt afectades, especialment a les plantacions de les parts més fredes i les plantades amb varietats primerenques de préssec i nectarina o d'albercoc, on hi ha bancals on els danys se situen entre el 80 i el 100%. En zones amb plantacions de varietats més tardanes o més càlides, l'efecte només suposarà una aclarida extra, amb pèrdues d'entre el 20% i 30% de la producció.

El sindicat assenyala que l'albercoc serà el conreu més afectat de la zona del Segrià ja que la seva producció es pot reduir entre un 50% i un 70% respecte a una campanya normal, juntament amb les varietats de pera més primerenca.

A les Garrigues, la Segarra i els Pallars el conreu més afectat ha estat l'ametller, amb pèrdues molt variables, entre el 40% i el 100% en funció de la ubicació de les parcel·les i de la varietat. Els danys més grans s'han detectat a les fondalades i en varietats que no són tardanes, com ara la llargueta, segons Unió de Pagesos.

A la zona fruitera de les Terres de l'Ebre, les gelades també han tingut una gran incidència a les fondalades, on l'albercoc ha estat el conreu més afectat, amb danys en algunes parcel·les d'entre el 80% i el 100%. En cirera i préssec i nectarina, l'afectació de les parcel·les a les valls s'estima al voltant del 40%. Tal com ha passat en fruita dolça, la comarca més afectada per danys en l'ametller ha estat la Ribera d'Ebre, amb pèrdues de producció d'entre el 50% i el 100%. A Ulldemolins (Priorat), el dany ha estat del 100%, i també han resultat afectades les zones baixes de l'Anoia.

El sindicat adverteix que caldrà fer un seguiment acurat dels danys per veure quins efectes pot tenir sobre el producte final que pot acabar comercialitzant-se, ja que s'espera un increment dels fruits amb problemes de pinyol obert o llàgrimes, en el cas de la pera, que facin que no siguin aptes per poder-se comercialitzar per al consum en fresc.

tracking