SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

Les cooperatives temen la pèrdua del 50% de tota la fruita de pinyol

UP estima danys del 20 al 100% en fruita i ametllers del pla i els Pallars || Itàlia, competidor a Europa del sector lleidatà, també ha estat colpejada pel fred

Un agricultor mostra els efectes d’hores de fred extrem sobre la fruita de pinyol.

Un agricultor mostra els efectes d’hores de fred extrem sobre la fruita de pinyol.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els termòmetres van tornar a caure al pla de Lleida per sota de zero graus dilluns a la nit, amb la qual cosa ja són quatre gelades. Encara que caldrà esperar per tenir una valoració ajustada de danys, ja està clar que seran molt importants.

De fet, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) calcula que poden arribar a provocar una pèrdua de la meitat de la collita prevista de fruita de pinyol (préssec i nectarina, fonamentalment) i també danys en ametller. En menor mesura, hi ha afectació de poma i pera.

Es tracta de les gelades més importants dels últims onze anys a la zona. Els danys poden arribar al 80 per cent en determinats cultius i zones, i es concentren al pla de Lleida –principalment al Segrià, Baix Segre i la Franja d’Aragó, les Garrigues, Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà–.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, va demanar ahir “una actuació urgent pels danys provocats de les gelades del cap de setmana, que s’afegeixen a la delicada situació del sector de fruita de pinyol d’aquests últims anys”. Demana un peritatge ràpid per part d’Agroseguro i que es tinguin en compte les pèrdues de cara a la reducció de mòduls de l’IRPF a causa de pèrdua d’ingressos dels socis productors i les seues cooperatives que es preveu per a aquesta campanya.

Aquestes gelades primaverals són les pitjors que ha patit el sector agrari lleidatà els últims 11 anys

UP també alerta de greus conseqüències del fred sobre la producció, des de danys de fins un 80 per cent en les peres primerenques (ercolini, llimonera i blanquilla) a Urgell, Pla d’Urgell i sud de la Noguera, fins a bancals amb la pèrdua del cent per cent de la collita de fruita de pinyol en el cas del Segrià. A les Garrigues, la Segarra i els dos Pallars, UP alerta de l’enfonsament de la producció d’ametlla, amb pèrdues que varien del 40 al cent per cent en funció de la ubicació dels camps.

Demana que es faci un seguiment del desenvolupament dels fruits, davant de la possibilitat que el fred es tradueixi també en pinyols partits i problemes a la pell de les peres que no les facin comercialitzables en fresc. Per la seua part, el director de la patronal fructícola catalana Afrucat, Manel Simon, va explicar que a l’Emília-Romanya, regió del nord d’Itàlia competidora a Europa de la producció lleidatana de préssec i nectarina, ha patit també els rigors del fred i s’augura una caiguda significativa de la seua collita. En cas que es confirmi una disminució d’oferta, podríem trobar-nos amb una campanya similar a la de l’estiu passat.

tracking