SEGRE

ESNOTICIA

Salut farà cribratges al sector fructícola del Baix Segre

Un moment de la reunió de la conselleria de Treball amb els sindicats de cara a la campanya de la fruita a Lleida.

Un moment de la reunió de la conselleria de Treball amb els sindicats de cara a la campanya de la fruita a Lleida.E.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut farà cribratges massius a les diferents empreses i sectors productius durant les dos primeres setmanes de maig a l’inici de la campanya de la fruita al Baix Segre per tenir una visió del començament de la temporada. Així ho va assegurar ahir el delegat del Govern, a Lleida, Ramon Farré, a la presentació del pla de treball de la campanya fructícola elaborat per les conselleries implicades (Governació, Agricultura, Salut, Treball i Afers Socials) i que compta amb el beneplàcit dels alcaldes. Després es continuaran fent periòdicament per controlar contagis i asimptomàtics. Els tests d’antígens i les PCR els facilitarà l’Administració.

Quant a la vacunació a la zona, avançarà en la mesura que arribin les dosis de vacunes i s’adoptarà una estratègia territorial que inclou tota la població de les comarques agràries. S’ubicaran punts de vacunació al Baix Segre i Lleida que s’aniran ampliant a altres comarques així que avanci la disponibilitat.

Farré va indicar que no es contemplen grups específics a l’hora de vacunar dins del sector agrari, com al principi s’havia sol·licitat, sinó que s’inclou tots els residents i “se seguirà una estratègia territorial, es respectaran els criteris sanitaris” i, per tant, “ningú passarà davant de ningú altre”, va assenyalar la delegada de Salut, Divina Farreny, que va recordar que el criteris principals són l’edat i la vulnerabilitat. Els alcaldes del Baix Segre van rebre aquesta proposta amb satisfacció perquè entenen que no hi haurà diferències i la vacuna arribarà a tothom, gradualment.

Esperen que es comenci a vacunar a l’abril i que hi hagi diversos punts per fer-ho als diferents municipis..

Pel que fa als incentius a la contractació, es pagaran 50 euros a la setmana per contracte laboral formalitzat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) entre el maig i l’octubre i està condicionat a l’allotjament gratuït o a l’empadronament a menys de 40 quilòmetres del treball. Té un límit de 200 euros per treballador fins a esgotar la dotació assignada d’un milió d’euros.

Als allotjaments es recomana reservar un espai de selecció per a casos sospitosos i que es pugui facilitar l’aïllament i la quarantena dels treballadors. També es vetllarà perquè no hi hagi casos de sobreocupació i infrahabitatge dels empleats.

A banda dels dispositius municipals per aïllar contagis i contactes que els ajuntaments ja preveuen habilitar i en els quals ja treballen, es disposarà de La Manreana, a Juneda, i l’alberg de Bellpuig per a aïllaments i quarantenes i també un espai “memòria intermèdia” per a aïllaments individuals en un espai hoteler que s’està negociant. Així mateix, es contractarà 54 persones que s’ocuparan de donar suport durant sis mesos de la temporada del maig a l’octubre, amb una dotació de gairebé un milió d’euros.Tindran formació específica en els àmbits de salut i gestió..

Treball i sindicats es coordinen per evitar problemes al camp i centrals

La conselleria de Treball i els sindicats UGT i CCOO reforçaran la coordinació per fer aflorar aquelles situacions en què es detectin possibles incompliments de la normativa laboral o sanitària a la campanya de la fruita. Així ho van afirmar les parts després de reunir-se ahir a Lleida per planificar la pròxima campanya. Tanmateix, el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, Enrique Vinaixa, va remarcar que, “majoritàriament, les empreses del sector fan bé les coses”.

Per la seua banda, la Cambra de Comerç de Lleida veu amb bons ulls aquesta planificació de la campanya de la fruita d’aquest any presentada pel Govern. Valora que assigni recursos a les diferents línies d’actuació i aposta pel treball coordinat amb els diferents agents del territori. Destaquen els ajuts a les empreses per afavorir la contractació de proximitat i la coordinació. Per la seua banda, els alcaldes també demanen ajuts per als dispositius precisos.

tracking