SEGRE

AGRICULTURA COMICIS

El 30 per cent dels pagesos ja ha votat

A Lleida, un total de 2.737 sobre un cens de 9.599 electors || La primer jornada de les eleccions agràries, completament electròniques, acaba amb una participació del 25% a Catalunya

Un pagès, ahir, al punt físic d’assistència al vot electrònic de la Casa de la Cultura de Guissona.

Un pagès, ahir, al punt físic d’assistència al vot electrònic de la Casa de la Cultura de Guissona.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Poc menys del 30% dels pagesos de la província de Lleida cridats a l’urna electrònica de les eleccions agràries van exercir ahir el seu dret al vot, en la primera jornada d’aquests comicis. Aquest percentatge és lleugerament superior al registrat al conjunt de Catalunya, on van ser un de cada quatre els que van dipositar la seua papereta virtual.

Amb aquests comicis, el sector primari s’ha posat a l’avantguarda pel que fa a nous sistemes de votació, en la mesura que aquests són els primers cent per cent de virtuals que se celebren a Catalunya. Tot plegat a pesar dels problemes tècnics que es van registrar al llarg del matí i que van obligar a retardar el tancament dels punts físics d’assistència al vot a les vuit de la tarda (vegeu el desglossament).

Així és que, segons l’últim avanç de participació ofert per la conselleria d’Agricultura a les sis de la tarda, a la província de Lleida havien exercit el dret al vot un total de 2.737 electors, la qual cosa representa el 28,51 per cent dels 9.599 cridats a votar. Per vegueries, la participació més elevada es va registrar a l’Alt Pirineu i Aran, on van votar 436 electors, d’un cens de 1.365, el 31,94%.

A Ponent, per la seua banda, van dipositar la papereta virtual 2.202 electors, entre persones físiques i jurídiques, d’un total de 7.832 que estan cridats a votar. Van ser el 28,12%.

La participació més modesta es va registrar a la comarca del Solsonès, que pertany a la vegueria de la Catalunya Central. Dels 402 electors, únicament van votar 99, un 24,63 per cent.

Arran d’això, la comarca en la qual més es va votar va ser la Cerdanya, amb 100 sufragis dels 265 que tenen dret a emetre’ls, un 37,74%, seguida del Pallars Jussà, amb 158 de 435, un 36,32%. .

En el conjunt de Catalunya, la participació va ser del 24,98%, amb 5.148 vots emesos d’un total de 20.609. Els pagesos van poder seguir votant fins a les dotze de la nit d’ahir, i avui ho faran de nou del matí a sis de la tarda. Si tot va segons s’ha previst, a dos quarts de set es revelaran els resultats.

El departament que encapçala Teresa Jordà va assegurar que, malgrat aquests problemes, tots els vots emesos han quedat registrats correctament. Davant d’aquest escenari, i amb l’objectiu de “garantir la participació de tots els electors” a la votació, la Junta Electoral va acordar prolongar l’obertura de l’urna virtual fins a les vuit de la tarda. Avui continuen votant els pagesos.

Dos ‘incidències’ bloquegen durant una hora les votacions La primera jornada de les eleccions agràries va estar marcada per dos incidències tècniques que van detenir les votacions durant una hora i van obligar la Junta Electoral a mantenir l’urna electrònica dels punts físics activa fins a les vuit. La primera es va produir entre les deu i un quart d’onze del matí, moment en què, segons va explicar la conselleria d’Agricultura, el sistema es va bloquejar perquè el firewall va detectar per error un atac informàtic.

Els tècnics van reiniciar el sistema i va funcionar amb normalitat. Més tard, entre les onze i tres quarts de dotze del matí, el sistema de votació va tornar a caure.

.

Un pagès, ahir, al punt físic d’assistència al vot electrònic de la Casa de la Cultura de Guissona.

Un pagès, ahir, al punt físic d’assistència al vot electrònic de la Casa de la Cultura de Guissona.XAVIER SANTESMASSES

tracking