SEGRE

AGRICULTURA RECURSOS

Afrucat calcula 370 milions per modernitzar la fructicultura catalana

Dins del projecte Next Fruit Generation amb fons de la UE || Per a energies renovables, digitalització, productivitat, resiliència i contra el canvi climàtic

Afrucat va presentar ahir la seua aposta de futur per al sector fructícola català.

Afrucat va presentar ahir la seua aposta de futur per al sector fructícola català.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Afrucat ha xifrat en 370 milions d’euros el cost per desenvolupar les inversions prioritàries que han d’emprendre les empreses del sector fructícola català els 5 anys vinents si vol ser competitiu, eficient, resilient i assegurar-se el lideratge, segons va explicar el director de la patronal fructícola catalana, Manel Simón.

Va agrupar aquestes línies d’inversió i les va integrar a un projecte anomenat Next Fruit Generation, amb l’objectiu d’alinear aquestes necessitats futures de la fructicultura de cara a captar fons europeus per a la recuperació econòmica Next Generation.

De totes les partides, la més gran correspon a la de productivitat, millorant les baules de la cadena

En aquest sentit, Afrucat ha estructurat aquest tipus d’inversions necessàries en 6 pilars, que passen per les energies renovables, la digitalització, la productivitat, la resiliència, la integració social i el canvi climàtic.

En l’àmbit de les energies renovables, es vol aconseguir l’autonomia energètica del sector a través d’una mancomunitat energètica d’empreses fruiteres interconnectada que inverteixi en energia fotovoltaica.

Quant a la digitalització, es pretén integrar tota la cadena (central, camp, botiga) mitjançant la tecnologia big data a un monitor únic online i ontime, el denominat FruitMonitor, que permeti prendre decisions àgils i documentades.

En matèria de productivitat, Afrucat destaca la necessitat de millorar l’eficiència a totes les baules de la cadena mitjançant la robotització de certs processos i la mateixa automatització de la collita, així com la poda, l’aclarida del camp i la confecció automàtica a les centrals fructícoles.

Per a la resiliència, es vol assegurar la producció més enllà de les inclemències climàtiques potenciant la implantació global de xarxes antipedra i sistemes antigelada.

En la integració social, es vol lluitar contra l’exclusió de treballadors amb la creació de nous habitatges i la implantació del pla de detecció contra l’assetjament.

Finalment, sobre el canvi climàtic, es vol fer una adaptació amb el desenvolupament de noves varietats que siguin productives i competitives en les futures condicions climàtiques.

De totes, la partida més gran correspon a la productivitat amb un 38%, seguida del canvi climàtic amb el 26%, de les energies renovables i de la resiliència amb un 19% cada una, de la digitalització amb un 6%, i finalment de la integració social amb un 3%.

tracking