SEGRE

LLEIDA

Pueyo reclama a l'Estat que declari essencial el sector agroalimentari per a la vacunació

Creu que distingir entre temporers, treballadors estables i empresaris seria “injust i gairebé classista” || Admet que l'arribada de moltes persones a la recerca de feina pot crear una situació complicada

A Alcarràs ja arriben persones per buscar feina a la campanya de la fruita.

A Alcarràs ja arriben persones per buscar feina a la campanya de la fruita.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va reclamar ahir a l’Estat que el sector agroalimentari sigui considerat essencial en el subministrament de vacunes contra la Covid-19, sense distingir entre temporers, treballadors estables i empresaris, per fer front a l’actual repunt de contagis i de cara a la campanya de recollida de fruita d’aquest estiu. L’estiu passat, la Generalitat va confinar la ciutat de Lleida i sis poblacions del Baix Segre al disparar-se els positius coincidint amb la campanya.

“Diferenciar entre temporers, treballadors estables i empresaris seria molt injust, gairebé classista. Demano que l’Estat consideri essencial tothom en el món del sector agroalimentari”, va subratllar.

Alcaldes del Baix Segre havien plantejat vacunar quatre mil persones del sector, però no els temporers, com a dic de contenció, iniciativa de la qual ERC es va desmarcar. Posteriorment, la Generaliat va anunciar cribratges i vacunació poblacional, ja que el Govern no pot declarar essencial cap sector, perquè això correspon a l’Estat.

L’alcalde també demana responsabilitat a la població per aturar el repunt de positius

Pueyo va incidir que l’arribada a Lleida i el seu entorn de moltes persones a la recerca de feina, moltes d’elles sense papers, “pot crear una situació complicada”. De fet, ja estan arribant tant a la capital com a d’altres poblacions, quan encara no s’ha posat en marxa el pla d’atenció a aquest col·lectiu. És habitual que arribin temporers procedents de campanyes agràries d’altres comunitats autonòmiques i l’alcalde va apuntar que “ha de ser l’Estat qui decideixi si són personal essencial i si els administra la vacuna abans que arribin a Catalunya o una vegada estiguin aquí”. “És una decisió que han de prendre les autoritats sanitàries”, va remarcar.

L’alcalde també va sol·licitar a la Generalitat cribratges massius a Lleida, així com accelerar la vacunació. Va recordar que el dispositiu del pavelló Onze de Setembre està preparat per administrar 4.000 vacunes al dia, si estiguessin disponibles, i va demanar a les forces polítiques un “esforç perquè Catalunya pugui tenir un president i un govern estable” davant l’actual situació de crisi sanitària, social i econòmica. Així mateix, creu que els ciutadans compleixen les mesures anti-Covid, però va fer una crida a la “responsabilitat” i a la “prudència”.

“Cal fer el que sigui per revertir la situació fent compatible el dret a la salut i a l’activitat”, va dir Pueyo, i va apuntar la seua voluntat de treballar amb la resta d’administracions i coordinar-se amb sectors econòmics i associatius de la ciutat perquè ajudin en la sensibilització de la ciutadania.

Fruita amb Justícia Social demana més inspeccions a les empreses

La Plataforma Fruita amb Justícia Social demana a Treball més inspeccions a les empreses durant la campanya i fiscalitzar els ajuts de la Generalitat a la contractació de temporers. “No entenem que es regali un milió d’euros a la patronal perquè faci el que ha de fer, que és oferir allotjaments dignes”, afirma una de les portaveus, Gemma Casal.

La plataforma vol evitar que persones “dormin en garatges o infrahabitatges, com altres anys”. Un altre portaveu, Llibert Rexach, critica que la Paeria decideixi des d’un despatx que la campanya de la fruita comença l’1 de juny.

“Van tard i malament”, assegura. Aposten per crear allotjaments i albergs al Baix Segre per acollir treballadors de la fruita i persones que busquen feina.

Demanen no només espais per passar l’aïllament si són positius i contactes, sinó allotjaments preventius per evitar que dormin al carrer i corrin el risc de contagiar-se.

tracking