SEGRE

AGRICULTURA ASSEGURANCES AGRÀRIES

Agroseguro estima danys de quinze milions per les gelades a Lleida

Durant el pont de Sant Josep, la majoria en albercoc, préssec, pera i poma || En el conjunt de l'Estat es calculen pèrdues de 55 milions d'euros

El reg per aspersió va permetre cobrir de gel aquests arbres per protegir-los del fred extrem.

El reg per aspersió va permetre cobrir de gel aquests arbres per protegir-los del fred extrem.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Agroseguro ha confirmat la gravetat de les gelades registrades durant el pont de Sant Josep, després de rebre els informes de sinistre aquestes setmanes. En una primera aproximació provisional estima que les indemnitzacions podrien superar els 15 milions d’euros a les zones afectades a la província de Lleida. La xifra s’eleva a 55 milions a tot l’Estat.

En total, la superfície afectada a Espanya s’atansa a les 38.000 hectàrees assegurades, repartides entre més de 31.100 parcel·les, majoritàriament de cultius de fruiters, ametller i raïm de vi. La província de Lleida, i en especial les comarques del Segrià i la Noguera, registren la major part de les 8.800 hectàrees assegurades afectades a Catalunya, majoritàriament de fruiters com el préssec, la pera, la poma o l’albercoc, encara que els danys s’estenen a altres cultius, com l’ametller o el raïm de vi.

Pel que fa al cas d’Aragó, Agroseguro ha rebut informes de sinistre de 8.200 hectàrees assegurades, majoritàriament de les comarques oscenques de Llitera i Baix Cinca, encara que els danys s’estenen també per municipis saragossans com La Almunia o Calataiud. La fruita de pinyol, en especial el préssec, així com l’ametller, són les produccions més afectades, encara que la pera, la poma o la cirera també han patit els efectes de les baixes temperatures.

A Castella-la Manxa, on les gelades van causar sinistre en més d’11.800 hectàrees assegurades, són especialment rellevants les afeccions en l’ametller que, només a la província d’Albacete, va registrar danys en més de 8.000 hectàrees, així com unes 1.100 hectàrees més a Ciudad Real, 800 a Toledo i gairebé 500 a Conca.

Encara que en menor mesura, les baixes temperatures també van afectar el préssec i l’albercoc a Albacete. Extremadura va registrar danys en més de 4.000 hectàrees assegurades, majoritàriament en cultius de raïm de vi, albercoc i pruna de Badajoz, però també a l’ametller. L’impacte de les gelades es va estendre a Granada i Almeria, on els danys en ametller superen les 3.000 hectàrees.

Les previsions meteorològiques apuntaven a noves gelades a Lleida la passada matinada, encara que menys intenses.

tracking