SEGRE

AGRICULTURA NATURALESA

Lleida, una de les zones amb més danys per la pedra

Agroseguro va pagar 40 milions per aquest fenomen i les gelades el 2020 || A tot Espanya es van abonar 861 milions en 5 anys

Pomes afectades per la pedra, a l’Horta de Lleida, en una imatge d’arxiu.

Pomes afectades per la pedra, a l’Horta de Lleida, en una imatge d’arxiu.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les tempestes de pedra són un dels principals maldecaps per als pagesos, atès que han augmentat en els últims anys en freqüència i intensitat. Així ho va posar de manifest ahir Agroseguro, que va explicar que aquest fenomen meteorològic va ser el “més nociu” per al conjunt de l’agricultura de l’Estat espanyol el 2020. En concret, aquesta entitat va abonar als productors assegurats 227,4 milions d’euros en indemnitzacions per pedra. Catalunya, amb 34,2 milions d’euros, va ser el segon territori que més compensacions va rebre, només darrere del País Valencià.

Les comarques de Lleida, concretament, van ser de les més afectades. I és que únicament per fenòmens de pedra i gelades, Agroseguro va desemborsar en concepte d’indemnitzacions un total de 40,4 milions d’euros als productors de fruita de pinyol de la província. Per als oscencs, la quantitat va ser de 15,7 milions.

La pedra va causar danys a agricultors espanyols cada dia entre el 7 d’abril i el 30 d’agost del 2020

Així les coses, Agroseguro va posar de manifest que el 2020 va ser un any especialment dur quant a meteorologia, mentre que les indemnitzacions per pedra van créixer un 52% a escala estatal, en comparació amb els nivells de 2019. En aquest sentit, entre el 7 d’abril i el 30 d’agost de l’any passat, no hi va haver dia en què pagesos associats a Agroseguro no patissin danys per pedra, i els danys en aquest període van ascendir a 169,5 milions d’euros. Amb tot, entre el 2016 i el 2020, l’entitat va indemnitzar els sinistres per pedra amb un total de 861 milions d’euros.

Aquest 2021, els pagesos lleidatans ja han patit diversos episodis adversos. Tot just començar l’any, la borrasca Filomena va escombrar les comarques lleidatanes i va fer desplomar els termòmetres. Al març noves gelades van causar estralls.

tracking