SEGRE

ESNOTICIA

Indústria agroalimentària i clima, possibles causes dels contagis elevats a Lleida

El cap de l'UCI de l'hospital Arnau, Jesús Caballero, ha demanat al departament de Salut analitzar per què els contagis de Covid tenen més incidència en zones del pla de Lleida, la Garrotxa, Osona i la comarca de la Llitera, a la Franja. Destaca que aquests territoris tenen el mateix clima i una indústria agroalimentària i ramadera similar.

Controls de trànsit de la Guàrdia Civil per fer complir el confinament de Fraga.

Controls de trànsit de la Guàrdia Civil per fer complir el confinament de Fraga.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Lleida, la Garrotxa, Osona i la Llitera tenen una meteorologia comuna i una indústria agroalimentària i ramadera semblant i són les zones més afectades quant al risc de rebrot i a la velocitat de contagi de la Covid.” Aquesta és la reflexió que va fer ahir a RAC1 el cap de l’UCI a l’hospital Arnau de Vilanova i president de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, Jesús Caballero, sobre per què hi ha més contagis en aquestes zones al marge del factor de la mobilitat.

Així, si el risc de rebrot mitjà a Catalunya ahir era de 336 punts, a la regió sanitària de Lleida era de 591; a la Garrotxa, de 1.017, i a Osona, de 481, mentre que l’alta incidència a la comarca aragonesa de la Llitera n’ha motivat el confinament perimetral.

Caballero va assenyalar que “no és fàcil treure conclusions”, sobre per què hi ha més casos de Covid en aquestes zones, però va dir que ha plantejat al secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, “investigar si hi ha algun factor ramader”. “A les comarques de Tarragona hi ha menys incidència, però a les de Lleida i el Pirineu n’hi ha més i s’hauria de veure.”

En aquest sentit, va insistir a fer confinaments selectius. “Si una comarca té un risc de rebrot molt alt, soc partidari de mesures més agressives i quirúrgiques per controlar els brots”, va afirmar. Precisament, el Govern d’Aragó sí que està aplicant aquest tipus de mesures a la Llitera i Fraga (vegeu el desglossament adjunt).

D’altra banda, Salut començarà a finals d’aquest mes els controls a firmes hortofructícoles del Baix Segre perquè implantin mesures preventives de cara a evitar contagis.

En un altre ordre de coses, la investigadora lleidatana d’IrsiCaixa Beatriz Mothe va manifestar ahir que la taxa dels casos de trombes de Janssen “és molt baixa, com en AstraZeneca”. “Els efectes secundaris rars surten quan es vacuna milions de persones en anys i ara ho estem fent en mesos, però no hem de perdre la confiança ja que no ens en sortirem, d’aquesta, sense les vacunes”, va afirmar.

Sobirà, Alt Urgell, Pla i Aran, amb un risc de rebrot de més de 1.000

Salut va notificar 119 nous casos a la regió sanitària de Lleida, on el risc de rebrot va pujar als 591 punts (+26) i la velocitat de contagi (Rt) a un 1,22. Al Pirineu, es van registrar 32 contagis, el risc de rebrot es va disparar 143 punts, fins als 751, i l’Rt va passar d’1,34 a un 1,63.

Les comarques amb un risc de rebrot més alt són Sobirà (1.314), Alt Urgell (1.034), Pla d’Urgell (1.009) i Aran (1.011). Al Pirineu, el Jussà és la més baixa amb 411, i al pla ho és les Garrigues (502).

Quant a Catalunya, es van notificar 1.941 contagis i 19 morts. L’Rt va pujar a un 1,31 i el risc de rebrot a 336 (+32). Hi havia 1.724 ingressats (-27) i 511 a les UCI (-7).

Controls per fer complir el confinament a Fraga

Fraga, la comarca de la Llitera i la localitat de Cuarte de Herva (Saragossa) estan des d’ahir confinades perimetralment davant de l’augment de contagis de coronavirus i la Guàrdia Civil va efectuar diversos controls viaris en els accessos a Fraga. Mentre que la incidència mitjana a Aragó és de 139 casos per 100.000 habitants en els últims set dies, a Fraga aquesta xifra és de 286. Cuarte registra 267 casos per cada 100.000 habitants, la comarca de la Llitera presenta una incidència de 504 casos i Binèfar, de 396.

En aquestes unitats territorials s’aplica el nivell d’alerta sanitària 3 agreujat amb modulacions, que ja s’estaven aplicant a Tarassona (Saragossa). En aquest sentit, queden limitats els encontres en espais públics a un màxim de quatre persones, a excepció de si són conviventes, el tancament de l’activitat no essencial s’avança a les 20.00 hores i en l’hostaleria es rebaixa l’aforament a l’exterior al 75% i al 30% a l’interior dels locals. Les mesures es prolongaran fins al 9 de maig, en el final de l’estat d’alarma.

tracking