SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Indignació en els municipis on limiten granges per evitar contaminació de l'aigua

Àger, Artesa de Segre, Os, Vilanova de Meià, Bellver i Castell de Mur creuen que afavoreix la despoblació rural || Reclamen alternatives i alguns temptegen la possibilitat d'instal·lar plantes per tractar purins

Aplicació de purins en una finca agrícola.

Aplicació de purins en una finca agrícola.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La declaració de zona vulnerable, que limita la construcció i ampliació de granges (vegeu SEGRE de dijous), ha provocat indignació en els sis municipis afectats a Lleida. Els ajuntaments d’Àger, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Vilanova de Meià, Bellver de Cerdanya i Castell de Mur qüestionen aquesta decisió de la Generalitat, que busca evitar la contaminació de les aigües subterrànies pels nitrats de les dejeccions ramaderes i evitar sancions milionàries de la UE. Els alcaldes consideren que aquesta mesura afavoreix la despoblació de municipis rurals.

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, i l’alcalde d’Artesa de Segre, Domènec Sabanés, van assenyalar que la gran majoria d’agricultors dels seus municipis necessiten tenir també granges per complementar els seus ingressos. Van reclamar que les restriccions vagin acompanyades d’alternatives per als afectats.

“Cal evitar la contaminació, però també facilitar que els joves es quedin”, va dir Burgués. “Que ens diguin de què viurem”, va lamentar Sabanés.

La declaració de zona vulnerabe implica reduir les dejeccions que es poden aplicar com a fertilitzant en cultius (no les prohibeix, com va apuntar per error aquest diari). Això obligarà les granges a disposar de més terra on abocar-los, tractar-los en plantes o, en última instància, reduir la cabanya.

Àger i Artesa han temptejat la possibilitat d’instal·lar plantes de tractament. L’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, va explicar que el pròxim ple debatrà sobre la declaració de zona vulnerable, encara que “poc hi podrem fer”.

A Os, el nucli de Gerb era ja zona vulnerable i ara ho és tot el municipi. L’alcaldessa, Estefanía Rufach, va valorar que “tot són traves als municipis rurals, i aquest és un altre factor que ajuda a la despoblació”.

A Bellver, l’edil d’Agricultura, Laia Serra, va qualificar d’“injusta” la decisió de la Generalitat i la va acusar de “martiritzar” el sector agrari local “fent-los complir els mateixos requisits que Osona, ple de granges”. L’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, va qüestionar els estudis del Govern sobre l’aigua al municipi i va avançar que protestarà.

Unió de Pagesos valora que la decisió “no té base tècnica” El sindicat Unió de Pagesos (UP) valora que l’ampliació de les zones vulnerables “no té base tècnica” al considerar que els estudis sobre la presència de nitrats a les aigües subterrànies en què es va basar la Generalitat són en molts casos incorrectes. El responsable del sector porcí d’UP, Rossend Saltiveri, va citar com a exemple mesuraments en cursos aigües avall de pobles sense depuradores d’aigües residuals.

Això donaria com a resultat nitrats a l’aigua que no procedeixen de la ramaderia “però són els ramaders a qui s’apliquen totes les mesures”. En aquest sentit, va insistir en la necessitat de completar el desplegament d’instal·lacions de depuració.

Així mateix, va apuntar que han pres mostres que el sindicat considera escasses per decidir sobre territoris molt extensos, una crítica que van formular també els ajuntaments d’Artesa de Segre, Bellver de Cerdanya i Castell de Mur (vegeu les claus)..

tracking