SEGRE

COMERÇ ANÀLISI

Les fruites de llavor de Lleida guanyen terreny en el lineal dels supermercats

El 67 per cent de la poma als súpers és d'origen estatal i assoleix el 83% en el cas de la pera || El consumidor cada vegada aposta més pel producte local

La poma de Lleida cada vegada guanya més terreny en els lineals dels supermercats.

La poma de Lleida cada vegada guanya més terreny en els lineals dels supermercats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La poma espanyola, encapçalada per la de Lleida, representa en l’actualitat el 67% de l’oferta en els lineals de les grans superfícies de l’Estat, davant del tot just 46% que suposava al començament del 2015. Així ho va explicar ahir Afrucat, l’Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya, al presentar les últimes dades del seu informe Infolineal, referit al primer trimestre de l’any. Destaca a més que el percentatge és superior a les zones productives i va baixant a mesura que els punts de venda s’allunyen de l’origen.

Per exemple, aquest any s’ha detectat una presència de poma espanyola del 51% a Madrid, del 61% a Saragossa, del 73% a Barcelona i del 85% a Lleida. Al començament del període, a la capital de l’Estat la mitjana era d’un 35%, mentre representava un 41% en l’aragonesa, arribava al 47% a la capital catalana i se situava en el 62% a la capital del Segrià.

Les famílies han incrementat durant la pandèmia la seua demanda de productes locals

Un dels motius d’aquest increment de la fruita espanyola es podria atribuir al comportament dels consumidors durant la pandèmia, més conscienciats amb el producte de proximitat, sumat a alguna dificultat puntual per al trànsit internacional de mercaderies.

Amb tot, Afrucat destaca que des del 2017 ja s’apreciava un incrementant del 5% anual de mitjana la presència de poma estatal en els lineals.

A banda de l’aposta del consumidor per la proximitat, Afrucat aprecia un canvi en la política de les cadenes que incrementen l’oferta dels productes locals.

En el cas de la pera també es detecta una evolució en la procedència de la fruita en els lineals al passar del 74% per terme mitjà de fruita espanyola davant de la importada de l’any 2015 al 83% aquest 2021. El creixement ha sigut menor perquè, segons explica Afrucat, ja es partia d’una major presència i es manté la tendència alcista, guanyant encara més espai en els lineals.

Tot això malgrat el que qualifica com a estratègia agressiva d’alguns competidors del nord d’Europa, en especial Bèlgica i els Països Baixos, en casos de sobreproducció. Precisament, aquest any han estat pressionant el mercat.

Fins ara, l’informe d’Afrucat es duia a terme en establiments de Lleida, Barcelona, Saragossa i Madrid. Des d’aquest primer trimestre s’han incorporat a l’estudi lineals de Sant Sebastià, València i la Corunya. S’analitzen 74 punts de venda i 1.637 referències diferents de fruita dolça.

tracking