SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

Lleida registra el 10% de sinistres per retirada de cadàvers de granja

Quasi 148.000 dels 1,41 milions d'incidents d'aquesta classe de pòlisses amb Agroseguro el 2020 a Espanya || UP i JARC han demanat canvis en aquesta línia d'assegurança

Lleida registra el 10% de sinistres per retirada de cadàvers de granja

Lleida registra el 10% de sinistres per retirada de cadàvers de granjaMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un de cada deu sinistres per retirada de cadàvers d’explotacions ramaderes a escala estatal té lloc a la província de Lleida, segons un balanç de l’any passat publicat ahir per Agroseguro. Així doncs, el 2020, l’entitat va registrar 147.920 incidents d’aquesta classe a la demarcació, sobre un total d’1.418.624 a Espanya.

Durant les últimes setmanes, tant Unió de Pagesos com JARC han exigit canvis en aquesta línia de l’assegurança ramadera. D’altra banda, com ja va publicar SEGRE, els agricultors lleidatans van tenir més de 2.000 sinistres per pedra al llarg de l’any passat, i 479 per gelades.

També es van produir 26 incidents per sequera, 13 per incendis, 95 per inundacions i 214 per l’acció de la fauna silvestre, entre d’altres..

Pel que fa al capítol ramader, la demarcació va ser la que va concentrar un nombre més elevat d’incidents relacionats amb la retirada de cadàvers d’animals de granja, seguida de la d’Osca, amb 97.301, que representa el 6,85% de l’Estat. Aquests percentatges posen de manifest la potència ramadera de les dos demarcacions, en especial en el sector porcí.

Els termòmetres es van desplomar de forma generalitzada, des de la Segarra fins a Gimenells

Les organitzacions agràries han anat reclamant millores en aquesta assegurança. Unió de Pagesos posa èmfasi en el fet que s’ha de potenciar la transparència d’Agroseguro, que ha d’aportar més informació de les dades de les quals disposa, així com que les pujades de preus anuals siguin limitades a un percentatge, afirma. Per la seua part, JARC també demana canvis perquè les bonificacions i els recàrrecs en aquesta assegurança s’apliquin en funció dels sinistres registrats durant les tres últimes campanyes a l’explotació.

La segona causa de sinistre ramader registrat per Agroseguro a Lleida són els accidents, amb 1.788 i el tercer es refereix a morts de vedells en el part, amb 1.439. En aquest últim cas, es tracta de la tercera xifra més elevada de l’Estat, darrere d’Astúries, amb 1.642, i la Corunya (1.482). On es van notificar més accidents va ser a Lugo (5.354), la Corunya (4.012) i Astúries (4.013). En aquest cas, les explotacions lleidatanes ocupen el lloc número set a l’informe del 2020.

Unió de Pagesos va advertir ahir que les baixes temperatures que es van registrar a Ponent durant la nit de dissabte a diumenge van provocar danys en vinyes i fruiters. Segons aquesta organització agrària, els termòmetres van arribar a caure fins als quatre graus negatius en alguns punts, fet que va danyar vinyes, cirerers i albercoquers.

La gelada va afectar des de la Segarra i la Noguera fins al Segrià. En aquest sentit, UP ha constatat danys en cirerers de la Segarra i de Gimenells i el Pla de la Font.

Així mateix, n’hi ha en vinyes de zones baixes del terme de Sant Martí de Riucorb. A més, UP no va descartar que la gelada s’acarnissés amb pomeres i pereres.

No obstant, encara és aviat per valorar l’afectació, va admetre el sindicat, que va apuntar que hauran de passar algunes setmanes per observar l’abast real dels danys. I és que alguns cultius herbacis, com el pèsol, la colza i el cereal, també podrien haver estat perjudicats, però no se sabrà fins no comenci a granar l’espiga.

Amb tot, UP va exigir a la conselleria d’Agricultura una valoració ràpida i minuciosa dels possibles danys.

Aquesta gelada del cap de setmana no és la primera d’aquesta primavera. A finals de març, la caiguda dels termòmetres ja va afectar els cultius dels pagesos de la província, i va generar pèrdues d’entre el 20% i el 100% en fruita dolça i ametlles al pla, al Pallars Jussà i al Sobirà. Les primeres estimacions provisionals d’Agroseguro preveuen indemnitzacions de 15 milions d’euros.

Augmenta el nombre de lleidatans que busquen feina a la fruita

La crisi del coronavirus ha comportat un increment en el nombre de lleidatans que s’interessen per treballar en la campanya de la fruita, van explicar ahir a aquest diari des de l’ETT Noawork. Tot i així, la majoria dels candidats són estrangers i, a causa de la pandèmia, molts envien la documentació per internet. En aquesta ETT, que ahir va obrir poc més de dos hores al públic, van atendre unes quaranta persones.

tracking