SEGRE

FRUITA CAMPANYA

La pluja multiplica els problemes per a la cirera primerenca a Lleida

El fred i les precipitacions en minven la producció i, a més, retarden la recollida dels fruits || En algunes varietats es dona per perduda la meitat de la collita

Cireres amb la pell trencada per efecte de les pluges.

Cireres amb la pell trencada per efecte de les pluges.J.M.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A l’abril, pluges mil. Aquesta màxima del refranyer s’està posant en contra dels productors de cireres primerenques del Baix Segre, on les pluges de fa dos setmanes van arruïnar fins a un 30% de la collita, segons van explicar ahir algunes fonts del sector. L’aigua infla els fruits i provoca el trencament de la pell, un fenomen que es coneix com cracking.

Les precipitacions s’estan repetint en els últims dies i les previsions apunten que el front no deixarà les comarques de Lleida fins dijous. Amb això, s’agreuja la situació i, a més, frena la recol·lecció, que ja estava a punt de començar en finques del Baix Segre i que es troben ara molt humides. Els danys són més o menys greus en funció de les varietats, i en algunes es calcula ja que s’ha fet malbé la meitat de la collita.

Lleida té 655 hectàrees de cirerers productius i s’esperaven 2.000 tones de collita

Així doncs, fins ara només alguns agricultors amb varietats extraprimerenques havien recol·lectat els primers fruits, per als quals s’auguren uns preus “correctes”, tenint en compte que el mercat es troba pràcticament buit d’oferta d’aquesta fruita de pinyol. En aquest cas, parlem de tot just dos o tres productors del Baix Segre i uns pocs més de la Ribera d’Ebre, els quals han aconseguit vendre’n encara que només fossin les primeres caixes.

Caldrà veure l’evolució dels camps en els dies vinents, atès que la pluja també pot provocar que els fruits s’inflin sense arribar al cracking. En aquest cas, es produeix una baixada del valor comercial d’aquesta fruita perquè a la boca té menys intensitat gustativa.

En algunes finques, a més, a aquests problemes cal sumar-hi els efectes de les gelades primaverals que van afectar Lleida durant els dies al voltant de Sant Josep.

Les últimes dades de la conselleria d’Agricultura situen en 862 les hectàrees de finques amb cirerers, de les quals 655 són qualificades com a productives. A Lleida s’aprecia un interès creixent per aquest cultiu, si tenim en compte que un any abans eren 621 les hectàrees productives.

En aquest sentit, el departament que dirigeix ??Teresa Jordà estimava al març que la producció a Ponent podia arribar al llarg d’aquesta campanya a les 2.000 tones, per sota de les 2.298 de l’any passat. Amb tot, aquesta xifra previsiblement acabarà encara sent més retallada si es tenen en compte els esmentats problemes que s’estan registrant amb la meteorologia i les varietats primerenques.

Cireres amb la pell trencada per efecte de les pluges.

Cireres amb la pell trencada per efecte de les pluges.J.M.G.

tracking