SEGRE

ESNOTICIA

Inici al Baix Segre del cribratge en 165 empreses fructícoles i 3.700 temporers

Salut vol vacunar els majors de 30 anys al juliol, la qual cosa protegiria la campanya

La campanya de cribratge voluntari que es va dur ahir a terme a l’empresa Arfon Fruits d’Aitona.

La campanya de cribratge voluntari que es va dur ahir a terme a l’empresa Arfon Fruits d’Aitona.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Salut ha iniciat aquesta setmana el cribratge massiu en 165 empreses fruiteres del Baix Segre que beneficiarà 3.700 temporers de la zona. Per la seua part, el secretari de Salut Pública del Govern, Josep Maria Argimon, va indicar que es preveu que els majors de 30 anys hagin rebut la primera dosi de la vacuna a mitjans de juliol.

Salut ha començat aquesta setmana el cribratge a les 165 empreses agràries del Baix Segre que s’han inscrit voluntàriament al programa de la conselleria per fer PCR d’automostreig a uns 3.700 treballadors. L’objectiu és complementar les mesures de prevenció i detectar casos asimptomàtics durant la campanya de la fruita que ara comença i per tallar les cadenes de contagi de la Covid, segons va explicar la tècnica superior de Salut Pública, Carlota Nou, que va supervisar les proves.

Les proves van començar dilluns en una central de Soses i van continuar ahir dimarts en tres centrals fructícoles més d’Aitona, on 150 empleats es van fer la PCR. D’aquestes 165 firmes, 45 són centrals, grans explotacions i vivers, i unes altres 120 són empreses agràries de menys envergadura. Salut va indicar que està satisfeta amb l’índex d’inscrits a la iniciativa.

Cada empresa ha d’anar a recollir el kit al Centre d’Atenció Primària (CAP) perquè els empleats es facin l’automostra nasal que recull l’equip de mostres. Els cribratges són complementaris a les mesures de prevenció que passen per organitzar els treballadors en grups estables durant la campanya.

Segons Josep Lluís Molins, adjunt a la direcció de la central Produccions Agràries del Camp, i Joan Buenestado, d’Arfon Fruit, dos de les centrals on es va fer el mostreig, els cribratges són positius i necessaris per evitar una situació com la que es va produir l’any passat amb el confinament del Baix Segre i Lleida durant el mes de juliol. De fet, van sol·licitar que es facin cada quinze dies mentre s’impulsa la vacunació.

Precisament, el secretari de Salut Pública del Govern, Josep Maria Argimon, va afirmar que de cara al 15 de juliol totes les persones majors de 45 anys estaran vacunades amb dos dosis, un milió i mig de catalans. Fins aquesta data, arribaran tres milions de dosis de Pfizer i “si allarguem l’administració de la segona injecció dels vint-i-un dies a les vuit setmanes, totes les persones de més de trenta anys ja tindran almenys una dosi en aquella data”. Va insistir a demanar al ministeri de Sanitat que canviï d’estratègia allargant la segona tanda, “ja que entre dos i tres setmanes de la primera dosi la protecció és molt elevada”.

D’aquesta manera, és previsible que de cara a mitjans de juliol pugui estar vacunada la majoria de la població del Baix Segre, inclosos els temporers. La subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, va remarcar que es vacunarà tots els temporers que resideixin aquí. Hi ha procediments per vacunar-los a través dels Centres d’Atenció Primària i va ressaltar que aquesta és una prestació de salut pública universal.

Van incidir en el fet que no pot tornar a reproduir-se un tancament com el de l’any passat i consideren que l’activitat econòmica d’aquesta àrea és prou rellevant perquè s’aconsegueixi aquesta reclamació.

Per la seua banda, el Consell Executiu va aprovar ahir reforçar la coordinació i la seguretat de la campanya agrària mitjançant un pla de treball per coordinar la prevenció entre tots els agents, i un text de directrius amb recomanacions sanitàries.

Baix Segre i Baix Cinca insisteixen a immunitzar tota l’àrea fructícola Alcaldes i edils de les comarques del Baix Segre i el Baix Cinca, a la Franja oscenca, van acordar ahir a Alcarràs instar les respectives conselleries de Salut de Catalunya i d’Aragó a reclamar conjuntament emb el ministeri de Sanitat que el sector agrícola sigui declarat sector bàsic així com un pla pilot de vacunació conjunta de tota la població de la zona fruitera.

tracking