SEGRE

AGRICULTURA PRODUCCIONS

En marxa la collita del cereal en una campanya desigual per la sequera

Creixerà lleugerament la producció d'ordi però gràcies a una major superfície conreada || En blat baixen més d'un 10% les hectàrees i un 13% les tones

Una recol·lectora treballant a ple rendiment dissabte.

Una recol·lectora treballant a ple rendiment dissabte.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors de Lleida han començat la collita de cereals a les zones de maduració més primerenca, com el cas d’Alfés, en una campanya desigual i marcada pels efectes de la sequera en funció de les diferents zones i dels canvis de cultius. Les primeres finques d’ordi ja estan collides amb rendiments desiguals, marcats per la sequera en alguns casos i, a més, pels efectes de la fauna salvatge, segons Unió de Pagesos.

En concret, les estimacions de la conselleria d’Agricultura apunten a un increment d’un 2,33 per cent de la producció, fins a assolir les 562.200 tones a les comarques de Lleida. En aquest increment, tanmateix, té molt a veure l’augment de la superfície destinada a aquest cereal, que ha crescut un 1,51 per cent a la província i assoleix les 104.040 hectàrees.

En el cas del blat, les perspectives apuntades pel departament que dirigeix Teresa Jordà auguren una caiguda de la producció d’un 13,17 per cent. Però en aquest cas també s’ha vist disminuïda la superfície conreada en un 10,32%. De les 45.130 hectàrees destinades a produir blat, la Generalitat calcula que podran sortir al mercat 45.130 tones.

Tres de cada quatre hectàrees en regadiu a l’Estat, sota sistemes eficients

Unió de Pagesos considera que la “falta d’aigua més regular” durant la campanya dels cereals d’hivern explica la reducció de collita. També atribueix les baixes expectatives a la presència creixent de fauna salvatge, com ara conills, senglars i cabirols, que han provocat danys greus als diferents cultius i critica que la societat “està donant l’esquena” a aquesta problemàtica. Afegeix que la pujada dels preus és enganyosa ja que els costos de producció són més elevats.

Per un altre costat, les diferents tempestes de pedra que van descarregar diumenge a la tarda a les comarques de Lleida han causat danys especialment significatius en el cas del nord de la Noguera.

En concret, a Artesa de Segre s’aprecien danys en finques precisament d’ordi, a més d’oliveres, vinyes i alguns cultius d’horta.

Per una altra banda, el ministeri d’Agricultura ha fet públic un informe segons el qual la superfície de reg eficient a Espanya se situa en 2.943.088 hectàrees, un 77 per cent de la superfície total de reg. El sistema que més ha crescut en els últims anys ha estat el reg localitzat (26,37%), implantat en 429.617 hectàrees noves des de l’any 2010, en línia amb la política d’ús eficient de l’aigua.

tracking