SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Les conseqüències del fred marquen l'inici de campanya de fruita de pinyol

Les gelades del març han enfonsat la producció, però també es tradueixen en falta de calibre en algunes finques || Els preus, inferiors a les expectatives

Jordi Vidal, ahir recollint alguns dels primers paraguaians de la seua finca a Aitona.

Jordi Vidal, ahir recollint alguns dels primers paraguaians de la seua finca a Aitona.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya de recol·lecció de les fruites de pinyol reines de Lleida (préssecs, nectarines i paraguaians) ja ha començat a les zones més primerenques del Baix Segre en un estiu que està marcat per les conseqüències de les gelades registrades al març. D’una banda, la collita és molt curta.

La producció estimada és un 11 per cent inferior a la de l’any passat, però si es compara amb les cinc últimes campanyes, l’oferta de Lleida serà un 34 per cent inferior. Per una altra banda, en algunes finques s’aprecien també calibres més curts dels esperats i falta uniformitat en el color de la fruita, com el cas dels paraguaians.

Així ho explica el responsable del sector de la fruita d’Asaja Lleida, Jordi Vidal. "Al capítol de preus, el sector confia en cotitzacions que puguin ser conformes a la falta de quilos. És a dir, que per la llei de l’oferta i la demanda el mercat valori de forma especial la fruita amb cotitzacions adequades. De moment no hi ha referències clares de les primeres operacions a Lleida, tenint en compte que segueixen marcades pel sistema “a resultes” i la majoria dels pagesos coneixeran el preu real de les vendes d’aquí a diversos mesos".

L’enginyer tècnic agrícola Francesc Xavier Miarnau apunta que "operacions tancades a Múrcia situen els preus en palot de nectarines i préssecs entre un 1 i 1,20 euros, i en el cas dels albercocs es pot arribar a 1,40 i fins i tot 1,50 euros. En especial els albercocs estan tenint una demanda ferma del mercat francès", va afegir.

Malgrat que aquests preus poden arribar a situar-se un 30 per cent per sobre de les mateixes dates de l’any passat, Miarnau adverteix que és difícil que compensin l’increment de costos que afronten els productors, des dels de mà d’obra fins a fertilitzants o gasoil, per exemple. En aquest sentit i amb una producció tan baixa, Vidal calcula que les contractacions de temporers descendiran entre un 20 i un 30 per cent aquesta campanya.

L’ametlla andalusa, delmada

La Unió de Petits Agricultors a Andalusia ha vaticinat una “notable disminució” de fins a un 70% a la producció d’ametlla a la zona oriental de la regió, en concret a l’interior d’Almeria, Granada i Jaén, per fongs, especialment en cultiu ecològic, i les gelades de l’abril, “amb temperatures de fins a dos graus sota zero”.

En algunes zones s’ha corroborat en camp l’absència de producció, mentre que en altres “a tot estirar, tindran un 30 per cent respecte a la campanya anterior”, segons assenyalen les seues previsions.

Jordi Vidal, ahir recollint alguns dels primers paraguaians de la seua finca a Aitona.

Jordi Vidal, ahir recollint alguns dels primers paraguaians de la seua finca a Aitona.GERARD HOYAS

tracking