SEGRE

MUNICIPIS REIVINDICACIÓ

Ramaders de l'Alta Ribagorça temen que la liquidació del grup Nozar els deixi sense pastures

Els antics amos de Boí Taüll venen 247 hectàrees de sòl rústic al costat de les pistes on pastura el bestiar || L'ajuntament de la Vall de Boí defensa que és un dret històric i exigeix mantenir-lo

Una de les finques del Pla de l’Ermita que sortiran a subhasta.

Una de les finques del Pla de l’Ermita que sortiran a subhasta.AJUNTAMENT DE LA VALL DE BOÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una vintena de ramaders de Taüll temen quedar-se sense 247 hectàrees de pastures propietat de l’empresa Promocions Turístiques de la Vall, filial del grup Nozar i antiga propietària de l’estació de Boí Taüll. Són 368 finques de sòl rústic a prop de les pistes d’esquí que la firma preveu subhastar, en el marc del seu procés de liquidació. Els ramats sempre hi han pasturat i tant els ramaders com l’ajuntament ho consideren un dret històric. Reclamen conservar-lo quan els terrenys canviïn de mans.

El ple de la Vall de Boí va aprovar per unanimitat dimecres passat donar suport als ramaders en aquesta demanda. L’acord va tirar endavant amb els vots d’ERC, al govern, i de Junts, a l’oposició. L’alcaldessa, Sònia Bruguera (ERC), va explicar que sol·licitaran als liquidadors de l’empresa preservar el dret dels ramaders a aquestes pastures.

“Antigament, aquests terrenys eren dels ramaders del poble, que van vendre per fer l’estació d’esquí. Des d’aleshores totes les empreses han respectat l’accés a la pastura, però ara els ramaders temen que l’empresa que s’adjudiqui les finques en subhasta no ho tingui en compte”, va explicar Bruguera. L’alcaldessa va apuntar que la licitació podria tenir lloc a l’estiu, i incloure els últims lots de la liquidació (vegeu el desglossament).

Per la seua part, el portaveu de Junts al consistori, Josep Lluís Farrero, va donar suport a la demanda dels ramaders però va criticar que l’ajuntament no participés el 2019 en una subhasta anterior per adjudicar aquests mateixos terrenys. Aquella primera licitació va quedar deserta.

“Llavors era el moment d’adquirir a un preu més baix aquestes finques i s’hauria garantit per sempre l’accés a les pastures”, va valorar. “El consistori havia d’haver defensat més aquestes finques rústiques, perquè ara estan en un concurs, no depenen d’una empresa i no sabem si es podran mantenir aquests drets o si estan registrats”, va afegir. L’equip de govern de la Vall de Boí no descarta presentar una oferta per aconseguir els terrenys. “Hem de valorar l’opció”, va dir Bruguera.

Altres terrenys que han deixat de ser urbanitzables, a l’espera de venda Juntament amb el lot de les 368 finques del Pla de l’Ermita, hi ha encara dos lots més de terrenys al municipi pendents de la liquidació de la filial de Nozar, Promocions Turístiques de la Vall, a l’Alta Ribagorça. Es tracta d’un lot que inclou terrenys i solars urbanitzables, el SAU-2 i un altre, el SAU-3, que tot i que anteriorment també era urbanitzable, ara ja ha perdut aquesta categoria, va apuntar Bruguera.

Una vegada adjudicats aquests béns la liquidació de l’empresa haurà conclòs, va explicar l’alcaldessa. El 2020, una empresa amb seu a Barcelona, Elements Outdoor Services i vinculada a la firma valenciana Gestión 2000, es va adjudicar la zona de lleure del resort de Boí Taüll al Pla de l’Ermita, que inclou una piscina, pistes de tenis i una discoteca, entre altres equipaments.

L’empresa va pagar 190.000 euros pel resort de Boí, que té una extensió de més de 14.000 metres quadrats de superfície.

tracking