SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

El productor genera el 70% del valor de l'oli, però només rep el 59% del preu final

Segons demostra l'Observatori de la Cadena Alimentària del ministeri d'Agricultura || En la campanya 2019-2020 les diferències entre liquidacions van arribar al 90% en funció del tipus de producte

Preparació de mostres d’oli d’oliva per dur a terme un tast a cegues del producte.

Preparació de mostres d’oli d’oliva per dur a terme un tast a cegues del producte.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La producció de les olives genera al voltant del 70% del valor total de la cadena de l’oli d’oliva verge extra. Tanmateix només rep el 59% del preu total. Així ho posa de manifest l’Observatori de la Cadena Alimentària, organisme sota l’auspici del ministeri d’Agricultura, que acaba de fer públic el seu informe.

Les conclusions de l’estudi, elaborat pel catedràtic Manuel Parras Rosas, de la Universitat de Jaén, situa el cost mitjà de produir un quilo d’oli en 2,757 euros a la campanya 2019-2020. Tanmateix, els oleïcultors amb prou feines van percebre’n 2,122, la qual cosa suposa que van perdre 63 cèntims per cada quilo comercialitzat. A la següent baula, la del trull, no s’aconsegueix equilibrar resultats, ja que entre el cost acumulat i el preu de sortida que es factura hi ha una diferència de 28 cèntims per quilo en números vermells.

Només en el procés següent, el de les envasadores, es comencen a apreciar marges positius. En concret, l’Observatori calcula prop de mig euro de benefici per quilo. Per a la distribució, el benefici se situa per sobre dels 18 cèntims per quilo, amb un preu de venda al públic mitjà de 3,544 euros, sense tenir en compte l’IVA del 10%.

Aquestes dades demostren que el preu final no cobreix ni de lluny el cost de producció total, tenint en compte els de cada baula de la cadena, estimada en una mitjana ponderada de 3,773 euros. La diferència es descarrega a les parts més dèbils, però de manera especial en els oleïcultors. L’informe demostra que, a la campanya 2018/19, les liquidacions van ser de 2,07 a 3,34, en funció del producte –una diferència de més del 61%. A la següent campanya les liquidacions es van situar d’1,63 a 3,08 euros per quilo, una diferència encara més elevada i que s’atansa al 90%.

Disparitat de costos segons la classe de finques i de mà d’obra

L’oliverer és un de tants sectors en els quals s’aprecien grans diferències de costos en funció del tipus d’explotació, segons l’Observatori de la Cadena Alimentària, en el qual s’han recollit dades de 25 trulls d’Andalusia, Castella-la Mancha, Catalunya, el País Valencià i Extremadura. Els costos de producció d’un quilo d’oli d’oliva verge extra són molt diferents en els sis tipus d’oliverar contemplats.

Oscil·len entre els 1,389 euros per quilo en el cas d’un oliverar superintensiu (OS) i la mitjana dels 3,770 euros per a l’oliverar tradicional no mecanitzable (OTNM), per a una mida mitjana d’explotació de 7,04 hectàrees. En aquest sentit, l’estudi apunta la importància de la mà d’obra familiar en el cas l’OTNM per explicar-ne el cultiu.

Afirma que “descomptant la mà d’obra familiar, el cost d’explotació per a aquest model productiu se situa, durant la campanya 2019-2020, en 1,339 euros”.

tracking