SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

UP confia que el preu de la fruita millori davant de la baixa collita

Lleida produirà un 34% menys que la mitjana dels últims cinc anys i Europa, un 40% || Demana a les empreses que “defensin” cotitzacions que compensin

UP espera que els preus de la fruita de pinyol d’aquesta campanya compensin la reducció del volum.

UP espera que els preus de la fruita de pinyol d’aquesta campanya compensin la reducció del volum.SALVADOR MIRET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos confia per a aquesta campanya en una millora del preu en origen de la fruita de pinyol. Aquest fet permetrà, segons el sindicat, compensar la caiguda d’ingressos a causa de la quantitat més baixa de quilos que es produiran, ja que les adversitats climàtiques han afectat també la resta de zones productores de l’Estat i d’Europa.

Diferents fonts oficials parlen d’una caiguda de producció en el conjunt del continent d’entre un 30% i un 40% respecte a la mitjana dels últims cinc anys, i d’entre un 15% i un 20% en relació amb la collita del 2020, que ja va ser curta. A Lleida l’oferta baixa un 11% enfront de l’estiu passat i un 34% en la mitjana de cinc anys.

La cirera millora la producció respecte a la campanya anterior encara que, segons UP, se situarà entre un 20 i un 30 per cent per sota del que seria una collita mitjana, a causa de les pluges primaverals i de les gelades..

Pel que fa al préssec, nectarina i albercoc, la producció es reduirà respecte al 2020, que també va ser curta comparada amb la mitjana dels últims cinc anys per les gelades del març i l’abril, sobretot a les zones productores més importants del pla de Lleida, on el sindicat espera una caiguda del 40% d’albercoc i préssec i nectarina respecte a un any normal. El Segrià, principal productora d’albercoc de Lleida, va ser el més afectat, amb pèrdues de prop del 70% en aquest cultiu.

UP considera que la pèrdua de fruita en els arbres implicarà una millora de la qualitat, i recomana als consumidors aprofitar aquesta situació per consumir “una fruita excel·lent de temporada i de proximitat”, així com per donar suport als productors catalans de fruita dolça. Així mateix, demana a les empreses del sector catalanes que defensin uns preus en origen “en coherència amb l’oferta” i que “permetin compensar la pèrdua de producció que han patit els fructicultors per les pluges i gelades aquesta campanya”.

Per la seua banda, UP va alertar de la situació que viu els pagesos més grans del món rural per “diferents tipus de desigualtats” que “impliquen un augment de la discriminació cap al col·lectiu i que pot arribar a suposar un maltractament comunitari”.

tracking