SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

L'oli i el vi de Lleida confien a recuperar exportacions als EUA

Amb la fi dels aranzels imposats per Donald Trump || Han arribat a enfonsar-se tretze milions d'euros i les empreses esperen en la normalització del mercat

Presa de temperatura d’oli en un trull lleidatà.

Presa de temperatura d’oli en un trull lleidatà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses d’oli i de vi lleidatanes respiren una mica més alleujades després de la treva comercial pactada pels Estats Units i la Unió Europea. Suposa posar fi a gairebé dos dècades de disputa pels respectius subsidis a Airbus i Boeing, una tensió comercial que havia derivat en una batalla aranzelària i que havia enfonsat les vendes de firmes oleícoles i cellers lleidatans al mercat nord-americà en uns 13 milions d’euros, que ara confien a reconquerir.

En el cas d’Espanya, les represàlies nord-americanes s’havien centrat en l’oli d’oliva i el vi, a més de les olives i els formatges. El dany més gran en el cas de Lleida s’havia produït al sector de l’oli, que havia passat d’exportar 47,8 milions d’euros el 2018 a quedar-se en 36,3 milions un any després i limitar-se a 35,1 milions el passat exercici.

L’origen del conflicte és la disputa pels subsidis a Airbus i Boeing que fa vint anys que s’arrossega

El gruix de les vendes lleidatanes en aquest mercat és oli verge extra. Per exemple, l’any passat va representar el 76,66%. A més a més, als Estats Units no va imposar aquests aranzels a Itàlia, amb la qual cosa no només es tracta del mercat que s’ha perdut, sinó l’avantatge atorgat a un competidor.

El president de la denominació d’Origen les Garrigues, Enric Dalmau, es va felicitar ahir per la notícia de l’aixecament d’aranzels. “No s’haurien d’haver imposat mai”, va dir perquè s’estava repetint una vegada més que el sector agroalimentari estava pagant una “guerra” que no tenia res a veure amb ell. Confia que la mesura permeti reactivar les exportacions, recuperar els nivells anteriors i normalitzar el mercat.

En el cas del vi, el volum exportador de Lleida és molt inferior al de l’oli d’oliva, però les repercussions per a alguns cellers ha estat també molt important. Només l’any passat van caure les exportacions al mercat nord-americà en un 30 per cent.

La DO Costers del Segre també ha considerat que la paralització dels aranzels és un gran anunci per al sector tenint en compte que els Estats Units són un mercat molt apreciat a fora de la Unió Europea, juntament amb altres com la Xina.

Brussel·les i Washington ja van acordar el passat mes de març suspendre durant quatre mesos els aranzels en vigor per donar espai a la negociació i ara han decidit prorrogar aquesta treva durant cinc anys més, un temps amb el qual “n’hi hauria d’haver prou per construir la confiança” necessària per superar les diferències de fons.

tracking