SEGRE

AGRICULTURA ASSEMBLEA

Les cooperatives agràries de Lleida facturen 874 milions, un 2,3%

Segons l'anuari de la FCAC, la província aglutina el 53 per cent de les vendes catalanes || Els sectors amb més pes econòmic són els de ramaderia i de pinsos

L’assemblea es va celebrar de forma telemàtica per segon any.

L’assemblea es va celebrar de forma telemàtica per segon any.FCAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les cooperatives agràries de Lleida han aconseguit una facturació anual de 874,6 milions d’euros, segons recull l’Anuari Socioeconòmic del 2019 presentat ahir per la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Catalunya (FCAC) en el marc de l’assemblea anual que va celebrar per segon any consecutiu de forma telemàtica. Aquesta xifra representa un increment d’un 2,3% respecte a l’exercici anterior i d’un 2,6% respecte a la mitjana dels últims quatre anys.

Així mateix, les cooperatives lleidatanes sòcies de la FCAC aglutinen el 53% de la facturació de tot Catalunya. Pel que fa a nombre de cooperatives, només les comarques de Tarragona, amb 61, superen les de Ponent, amb les seues 60 entitats.

Per comarques, on es concentra un nombre més elevat de cooperatives és al Segrià, amb 24, el Baix Camp (18), les Garrigues (17), l’Alt Camp (12), el Priorat (11) i el Baix Ebre (10)..

Quant al conjunt de Catalunya, la facturació global de les 192 cooperatives agràries federades es manté estable en relació amb l’exercici anterior, en uns 1.663,1 milions d’euros, un 0,7 per cent superior al 2018 i un 1,7 per cent respecte a la mitjana dels últims quatre anys. Les cooperatives aglutinen 29.513 socis, que mostren una tendència a la disminució sostinguda en el temps pel que fa a xifra, amb un descens del 2,2 en relació amb l’exercici anterior, encara que les explotacions augmenten la dimensió (un 24,3 per cent dels socis productors representen el 75% de la producció global).

Les dones sòcies de cooperatives agràries ja representen un 35,3 per cent del total (un 1,8% més), però la visualització de la dona als òrgans de govern de la cooperativa continua sent un objectiu a complir, segons les dades de la FCAC.

El sector que té més pes en l’augment de la facturació global són ramaderia i els pinsos, mentre que l’hortofructícola i de planta viva, llet i derivats són els que acusen una caiguda més important.

L’entitat preveu per a aquesta campanya una collita de 4.066 tones d’ametlla en gra al conjunt de Catalunya, respecte a les 6.352 tones de l’anterior. Les cooperatives agràries assenyalen que l’afectació d’aquesta adversitat climàtica no es podrà veure compensada ni amb la progressiva entrada de producció de noves plantacions en regadiu, que tenen rendiments sensiblement superiors a les plantacions.

D’altra banda, en garrofa està prevista una disminució del 51,9%, al passar de les 27.000 les 13.000 tones d’aquest any.

La collita d’ametlla caurà aquesta campanya un 39,3% a Lleida

La FCAC estima una caiguda del 39,3 per cent en la producció d’ametlla a la campanya 2021-2022 a la província de Lleida en relació amb l’any passat pels danys provocats per les gelades de la primavera. Segons les estimacions, la producció d’ametlla a la província baixarà de les 3.953 tones en gra a les 2.399.

tracking