SEGRE

METEOROLOGIA L?ENDEMÀ

Danys en el cereal i fruita a Urgell, Segarra i Pla d'Urgell

L'aigua, la pedra i el vent van marcar els fruits i van tombar les espigues || UP reclama un peritatge ràpid de l'afectació

Imatge de pomes afectades per la pedra a Bellpuig.

Imatge de pomes afectades per la pedra a Bellpuig.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va estimar ahir en una primera valoració de danys que la tempesta de pedra i pluja que va caure dijous en moltes zones productives de Catalunya, especialment forta en diverses comarques com l’Urgell, Pla d’Urgell, la Segarra, va afectar, entre d’altres, cultius de pomes, peres, cereals d’hivern –sobretot blat, ordi i colza– i vinya. El sindicat va remarcar que en moltes zones van arribar a caure entre 40 i 50 litres per metre quadrat en escassos minuts.

UP calcula que els danys a pomes i peres en algunes zones de l’Urgell, com a Bellpuig, i el Pla d’Urgell, als municipis Vilanova de Bellpuig i Castellnou de Seana, entre d’altres, podrien arribar entre el 30 i el 50 per cent d’afectació, sobretot amb la fruita marcada per l’impacte de la pedra. Pel que fa als cereals, els més afectats van ser el blat i l’ordi a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell i de la Segarra, sobretot perquè el vent i la pluja van tombar les espigues.

UP demana ajuts i adequar la fiscalitat de les explotacions afectades per la tempesta

Segons va assenyalar el sindicat agrari, i a falta de confirmació oficial, l’afectació a la comarca de la Segarra podria sobrepassar el 30 per cent en alguns municipis com Vallverd de Queralt o Talavera, segons les primeres estimacions. A més, el sindicat agrari va advertir que els cereals ja havien quedat afectats durant els últims mesos per la sequera, i en els últims dies, per la calor intensa d’aquest final de la primavera.

Per aquest motiu, Unió de Pagesos va demanar al departament d’Agricultura una valoració ràpida i precisa dels danys que va provocar aquesta tempesta.

Seguiment

El sindicat va sol·licitar, a més, un seguiment efectiu d’aquestes afectacions amb l’objectiu d’adequar la fiscalitat per al camp que tributa dins del sistema de mòduls de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) fruit de la reducció d’ingressos causada pels danys i per establir mesures d’ajuda en cas d’explotacions que vegin perillar la seua viabilitat pels danys ocasionats per la meteorologia.

tracking