SEGRE

PORCÍ ANÀLISI

La caiguda de la demanda i preus del porcí a la Xina augura la reorganització del sector

A mesura que el gegant asiàtic recupera potencial, Mercolleida preveu que es normalitzin els volums d'exportació previs a la pesta || Tot apunta cap a una futura rebaixa de cotitzacions a Espanya

La producció de porcí s’haurà de reorganitzar arran de la caiguda de la demanda xinesa.

La producció de porcí s’haurà de reorganitzar arran de la caiguda de la demanda xinesa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La demanda xinesa de porcí s’ha frenat en sec i, encara que mai s’ha paralitzat del tot, en aquests moments no s’estan renovant gaires contractes d’enviaments d’Espanya cap aquest mercat. A més, els preus al gegant asiàtic han baixat pràcticament un 50% des que va començar l’any, amb un increment dels sacrificis d’animals al país.

En aquest context, s’augura un pròxim canvi de tendència en el mercat del porc a Espanya i a Europa en general, en què la gran qüestió no és si baixaran les cotitzacions, sinó quan començarà el procés. Aquestes han estat algunes de les claus de present i futur del mercat que s’han posat de manifest a l’últim congrés celebrat aquesta setmana per Ancoporc, patronal del transport de bestiar presidida pel lleidatà Josep Llinàs.

Per aquest motiu, Miquel Àngel Bergés, director adjunt de Mercolleida, considera que el sector porcí està obligat a una reorganització. “Tots pensàvem que aquesta reorganització arribaria via crisi de preus, però arriba en un moment de bones cotitzacions”, apunta. Segons la seua opinió, passarà pel creixement de les empreses, no només de les grans, sinó també amb el reforç de les de mida més reduïda.

En l’actualitat, la Xina representa al voltant del 80 per cent del mercat extracomunitari de les companyies espanyoles. La recuperació gradual de la capacitat de producció pròpia del gegant asiàtic limita les seues necessitats a l’exterior.

Amb tot, Bergés apunta que el mercat xinès no desapareixerà. “No serà un mercat de cinc milions de tones, però sí que pot tornar a demandar al voltant d’un o dos”, explica, tenint en compte que en el passat era un gran demandant de subproductes.

Amb això, s’augura una reorganització de l’oferta espanyola, amb Lleida com a puntal de producció, tant cap a altres mercats extracomunitaris, com el Vietnam, el Japó o les Filipines, per posar-ne alguns exemples, però també cap a la Unió Europea. 

D’aquesta manera, s’estima un previsible augment de la “pressió” sobre el mercat europeu, on val a recordar que Alemanya està dirigint la seua oferta en tenir tancats els seus grans clients fora de la UE pels problemes de pesta porcina que arrossega.

“Els costos en benestar i medi ambient han d’arribar al preu”

El president d’Ancoporc, Josep Llinàs, alerta que el sector porcí es troba immers en una sèrie d’obligacions cada vegada més grans en matèria de benestar animal i sostenibilitat que es tradueix en un increment de costos.

Alerta que aquests augments s’han de poder traslladar als preus, Pedro Martínez, gerent d’Ancoporc i d’Anta, explica que d’una banda el sector haurà de respondre al pla Farm to fork o De la granja a la taula de la Unió Europea, establert fins al 2030 amb exigències, per exemple, de reducció emissions o de l’ús d’elements com plaguicides. Així mateix, es preveuen canvis i l’enduriment de les normatives en el transport d’animals en els pròxims dos anys.

El director general de Sanitat i Producció Animal del ministeri, Valentín Almansa, va aprofitar el congrés d’Ancoporc per a animar el sector per seguir invertint.

tracking