SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

El sector de la fruita de pinyol espera que pugin els preus

Davant d'unes primeres cotitzacions del préssec lluny de les seues expectatives || Atesa la baixa producció, un 11% inferior al 2020

Inici de la campanya de fruita de pinyol a Aitona.

Inici de la campanya de fruita de pinyol a Aitona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de fruita de pinyol confien en la pujada de preus davant d’un inici de campanya que, almenys de moment, no compleix amb les expectatives atesa la baixa collita. Mercolleida ha marcat les primeres cotitzacions orientatives per al préssec de carn groga i categoria A entre 70 i 90 cèntims d’euro el quilo. L’any passat, l’arrancada del tauler es va fer amb un calibre inferior, amb el quilo de la categoria B entre 50 i 60 cèntims. Quan es van començar a fer públiques valoracions per al tipus A, Mercolleida va establir valoracions de 65 a 75 cèntims el quilo.

Tenint en compte aquestes forquilles, en aquests moments parlem d’entre 5 i 15 cèntims més que l’estiu passat. Però tenint en compte que aquest any s’espera un descens de la producció d’almenys un 11% respecte al 2020, els productors consideren que el mercat no està valorant com calia l’oferta. Si la comparació de la collita es fa amb les últimes cinc campanyes, la producció estimada aquest estiu a Lleida serà un 34% inferior.

El préssec de calibre A ha començat a cotitzar a Mercolleida a entre 70 i 90 cèntims

Fonts del sector afirmen que les sortides de la fruita de les centrals s’estan duent a terme amb fluïdesa, però insisteixen que el nivell de cotitzacions no es correspon amb la baixa oferta. A més, cal tenir en compte que el problema de collita no se circumscriu a Lleida, líder indiscutible del sector, ni al conjunt de l’Estat, sinó que es repeteix a tot Europa, on s’estima la caiguda de producció en un 20% respecte a l’any passat i en un 35% si parlem de les últimes campanyes. D’altra banda, la patronal Fepex, de la qual forma part Afrucat, explica que l’exportació espanyola de fruites i hortalisses fresques de gener a abril s’ha situat en 4,8 milions de tones, un 4% menys que en el mateix període de l’any anterior, mentre que les importacions han crescut un 10% i han ascendit 1,3 milions de tones, segons les últimes dades actualitzades del departament de Duanes i Impostos Especials de l’Agència Tributària.

En valor, les vendes a l’exterior han augmentat lleugerament, un 1,6%, 6.135 milions d’euros..

tracking