SEGRE

FRUITA PREVISIONS

Les gelades delmen la producció de pera als països europeus

A França la caiguda pot arribar al 50% i a Bèlgica i els Països Baixos, al 30% || Per al conjunt de l'Estat es preveu una minva del 5%, fins a les 292.000 tones

La pera conference és la de més volum de producció a Lleida.

La pera conference és la de més volum de producció a Lleida.SALVADOR MIRET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La producció de pera a Europa patirà un important descens aquesta campanya, segons les dades que es van donar a conèixer a Interpera, el congrés internacional de la pera i comunicades ahir per Afrucat. Segons aquestes dades, les gelades generalitzades han provocat descensos globals, entre els quals destaquen la caiguda del 50 per cent a França, fins a les 65.000 tones, i del 30 per cent a Bèlgica (275.000 tones) i els Països Baixos (280.000 tones). Itàlia, principal país productor europeu, tot i que no ha facilitat encara les seues previsions, també calcula menys producció per les gelades.

Portugal és l’únic país que espera augmentar la collita de pera, en concret un 56 per cent més que l’any passat, fins a les 210.000 tones, amb un lleuger increment de superfície productiva i recuperant el seu potencial productiu.

Interpera demana una bona planificació per evitar deixar clients desproveïts per la caiguda de producció

Per al conjunt de l’Estat espanyol, liderat per Lleida, es preveu un lleuger descens de la collita, amb unes 292.000 tones, dada que suposa un 5 per cent per sota de les 307.000 tones de l’any passat, a causa que les gelades que hi va haver la primavera passada van afectar bàsicament peres de varietats més primerenques com la llimonera o l’ercolini, mentre que l’afectació en varietats de finals d’estiu com són la conference o la blanquilla varien molt depenent de la zona. A Lleida, principal zona productora d’Espanya de pera, també es veurà minvada en volum ja que les gelades de primavera van afectar les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell, on es concentra majoritàriament la producció d’aquesta fruita a la província.A més, a l’Estat, la superfície dedicada a la producció de pera ha disminuït lleugerament i només les varietats conference, williams i ercolini han incrementat hectàrees. Amb tot, les peres presenten un bon nivell de sucres amb calibres normals.

Així, el nord d’Europa preveu iniciar més tard la campanya. En canvi, Espanya i Itàlia estimen que, encara que en aquests moments hi ha entre tres i quatre dies de retard, el calendari previst de collita pot ser el d’un any normal i, en funció de les temperatures que es registrin a partir d’ara, fins i tot podria avançar-se.

La taula de comercialització d’Interpera va posar en relleu que aquesta estimació a la baixa a la producció europea obligarà a una millor planificació de la campanya per evitar deixar mercats i clients desproveïts.

tracking