SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El ministeri d'Agricultura constata que el ramader ven la llet per sota de cost

Un estudi oficial xifra els ingressos en 0,32 euros per litre davant d'una inversió de 0,35 per part del productor || L'informe dels últims 3 anys conclou que es reparteix poc valor al llarg de la cadena

Una explotació de vaques de llet mentre es fa el munyiment.

Una explotació de vaques de llet mentre es fa el munyiment.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa molts anys que els ramaders es queixen que es veuen obligats a vendre la llet per sota de costos, acumulant pèrdues que en el millor dels casos poden equilibrar amb altres activitats, com pot ser la venda de vedells o amb una política agrària comuna per a ells insuficient. Ara, el ministeri d’Agricultura acaba de fer públic un estudi dels anys 2018, 2019 i 2020 que els dona la raó. En concret, situa els costos mitjans per al productor en 0,3565 euros per litre, amb l’alimentació dels caps de bestiar com la principal partida, amb 0,186 euros.

Tanmateix, la forquilla de preus percebuts per les granges en els tres exercicis se situa entre 0,322 i 0,332 euros. Així, i en el millor dels casos, les explotacions han aconseguit no perdre diners amb el que el ministeri qualifica com “altres ingressos d’explotació connexos a la llet”, entre els quals es podria situar la venda de vedells. Estem parlant d’una mitjana de tot just 0,0295 euros per litre.

L’informe també posa de manifest que es reparteix poc valor al llarg de la cadena. És a dir, que si hi ha beneficis aquests no arriben a recaure de forma proporcionada entre els grans pilars de producció, elaboració i distribució.

Així mateix, l’estudi del departament que dirigeix Luis Planas reflecteix que la fabricació i comercialització de llet líquida representa el principal capítol d’utilització de llet crua de vaca produïda i recollida a Espanya, entorn del 30% del total. Tanmateix, no és l’únic ús que es dona a l’esmentada llet, que s’empra també en la producció de formatges, llets acidificades, mantega o llets concentrades, entre altres productes. També s’han detectat determinats costos amb un elevat pes específic en la configuració del preu de venda al públic que un comprador paga per un litre de llet que adquireix al punt de venda.

Així, set capítols de costos ja suposarien el 87,7% del preu pagat pel comprador, sent d’especial rellevància els costos de l’alimentació del bestiar (de 0,178 a 0,194 euros per litre), dels envasos (de 0,091 a 0,122) i la remuneració al personal al llarg de les diferents baules.

Per exemple, Lleida tenia poc més de 19.000 vaques productores l’any 2013, que generaven 212,8 milions de litres. El 2020 el cens s’elevava a 22.389 vaques munyides i la producció en litres assolia els 288,7 milions.

Lleida ha perdut 25 granges de vaques lleteres des del 2017 Les granges de boví de llet fa anys que estan afectades per una particular crisi, agreujada des que van desaparèixer les quotes de producció a la Unió Europea el març del 2015. El degoteig de tancaments s’ha traduït en la pèrdua de 25 explotacions entre els anys 2017 i 2020 a la demarcació de Lleida.

tracking