SEGRE

AIGUA POTABLE

La Segarra ja beu aigua del Segarra-Garrigues després de les obres pel tancament de l'Urgell

Finalitza la captació d'emergència que subministrarà el 80% de la comarca al desconnectar la portada de la Vall de Sió || Se li sumarà a partir del 2022 la connexió definitiva, que costarà un milió d'euros

La connexió de la canonada d’emergència a la potabilitzadora de Ratera.

La connexió de la canonada d’emergència a la potabilitzadora de Ratera.CONSELL DE LA SEGARRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Segarra ha començat a beure aigua del Segarra-Garrigues. Així ho va anunciar ahir el consell, que va indicar que aquesta antiga aspiració de la comarca ha començat a la fi a prendre forma gràcies a unes obres d’emergència: l’ens públic Gestió d’Aigües de la Segarra (GAS) ha finalitzat les obres de la captació que ha de garantir el subministrament de boca del 80% de la comarca, arran de treballs de manteniment al Canal d’Urgell que impediran que el cabal circuli a través de la portada de la Vall de Sió.

Aquesta nova captació està formada per una conducció de 1.890 metres de longitud per connectar la xarxa d’aigua a la potabilitzadora de Ratera; i 4.586 metres més de canonades per connectar aquesta instal·lació de tractament als nuclis d’Ossó de Sió, a l’Urgell. Les obres, adjudicades a l’empresa Calaf Trenching, han durat quatre mesos i han suposat una inversió de 506.517 euros. Així ho va explicar el consell, que va destacar que, amb aquesta nova captació, s’aconsegueix donar “de manera definitiva” un subministrament de boca “degudament potabilitzat” als pobles d’Ossó, Montfalcó, Bellver i Castellnou d’Ossó.

Els pobles d’Ossó de Sió han aconseguit una aigua “degudament potabilitzada” des de la planta de Ratera

En aquest sentit, l’ens comarcal va puntualitzar que, malgrat que es tracta d’una actuació d’emergència, aquesta nova captació formarà part de la connexió definitiva al Segarra-Garrigues, les obres del qual estan previstes per a l’any que ve. El projecte actual preveu dos conduccions. Una serà la canonada principal i es construirà el 2022, i la que acaba d’entrar en servei proporcionarà un subministrament alternatiu en cas que la primera quedi fora de servei per reparacions o treballs de manteniment.

Captació definitiva

Pel que fa a la captació definitiva, haurà d’agafar l’aigua d’una de les basses del canal a Torrefeta i Florejacs. Representarà una inversió d’un milió d’euros, finançada en un 80 per cent per l’ACA. L’adjudicació es planteja per a finals d’aquest mateix any i la posada en servei, el 2022.

Mentre durin les obres, està previst renovar i adaptar les conduccions d’aigua de Massoteres, Sant Guim de la Plana, Torrefeta i Florejacs, Estaràs, Ivorra i Sant Ramon. Això requerirà una inversió de 613.000 euros. S’ha de recordar que el consell de la Segarra també té sobre la taula la renovació de les conduccions de Granyanella i millores a la potabilitzadora de Ratera.

Una part de la comarca es proveeix d’altres fonts

Al marge dels municipis que reben aigua del Segarra-Garrigues a través de la captació d’emergència, la resta de la comarca se subministra, a la part sud (Talavera, Ribera d’Ondara, Montoliu, Montornès i Granyena), des del Canal d’Urgell des d’una presa denominada Vall de Cercavins i que està situada a Preixana. A la part nord, Torà i Sanaüja tenen previst proveir-se aquest mateix any des de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, amb la qual està en negociacions. Val a recordar que Biosca ja es proveeix del Solsonès des de fa una dècada.

El primer projecte per subministrar aigua del Segarra-Garrigues a la comarca va incloure la potabilitzadora de Ratera, construïda el 2008, i està pensada per subministrar a la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. La paralització del projecte en diverses ocasions va portar a replantejar-lo només per a aquesta primera comarca.

tracking