SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

La fruita de pinyol assoleix aquest any el millor preu des del veto rus

Al sortir de les centrals, i la consellera Jordà ho atribueix a la baixada en la producció per les gelades a la primavera || Creu que ja es nota l'efecte del pla d'arrancada

La consellera Jordà va visitar ahir les instal·lacions de l’empresa fructícola Baró i Fills, a Albatàrrec.

La consellera Jordà va visitar ahir les instal·lacions de l’empresa fructícola Baró i Fills, a Albatàrrec.ISMAEL XIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fruita de pinyol acaba la campanya d’aquest any amb els millors preus a la sortida de les centrals des de l’entrada en vigor del veto rus, el 2014. Així ho va manifestar ahir la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ho va atribuir a la caiguda a la producció com a conseqüència de les gelades i tempestes que es van registrar durant la primavera i dels efectes del pla d’arrancada que va impulsar el seu departament entre el 2017 i el 2020. D’aquesta manera, va assenyalar que la collita a Catalunya ha estat aquest 2021 de 307.000 tones, un 11% menys que el 2020, un 34% menys que la mitjana dels últims cinc anys i un 43% menys que la potencial productiu que atresora el camp català.

Jordà va efectuar aquest balanç en el marc d’una visita a l’empresa fructícola Baró i Fills, situada a Albatàrrec. Després de recórrer les instal·lacions acompanyada pels responsables de la companyia, així com pel delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a Lleida, Ferran de Noguera, o Manel Simon, director general d’Afrucat, entre altres, la consellera va destacar que els preus de la fruita de pinyol a la sortida de central aquest any han estat “molt bons”. 

En aquest sentit, Jordà va apuntar que el préssec roig s’ha pagat a 1,10 euros el quilo, 40 cèntims per sobre del preu que havia assolit entre el 2017 i el 2019. En el cas de la nectarina, ha sortit de les centrals fructícoles a 1,5 €/kg, pràcticament el doble del preu de venda en els anys posteriors al veto rus. Aquesta millora en els preus, per a Jordà, s’explica per les gelades i tempestes que es van registrar durant la primavera. I és que, segons la consellera, els fenòmens meteorològics adversos han contribuït que la producció de fruita de pinyol a Catalunya aquest 2021 hagi estat de 307.000 tones, un 11% menys que el 2020, any en què ja va ser més baixa del que és normal.

Així, respecte a la mitjana de producció de les últimes cinc campanyes, la xifra és un 34% inferior. Jordà, igualment, va remarcar que el potencial productiu català és de 550.000 tones, per la qual cosa aquest any s’ha produït un 43% menys del que es podria produir a tot Catalunya en condicions òptimes. Arran d’això, va admetre que els preus es podrien ressentir en cas que es produís un increment en la producció a les pròximes campanyes. Tot i així, va remarcar que “dependrà de molts factors” i va posar de relleu els efectes del pla d’arrancades que, al seu parer, també ha tenen a veure en l’augment dels preus aquest any.

Així, no va descartar tornar a promoure una mesura similar més endavant. Jordà va admetre que és sobre la taula, però que no es contempla en aquests moments. Amb tot, va concloure que ara falta per veure el que cobraran els pagesos per la fruita que han produït.

En paral·lel, Ignacio Gramún, director de MercoFraga, va qualificar la campanya d’aquest any d’“agredolça” perquè, igual que a Catalunya, la producció ha baixat i els preus han pujat. La caiguda en el volum de fruita produïda, va explicar, ha reduït l’activitat de MercoFraga, al mateix temps que ha elevat un 15% el nivell de preus.

tracking