SEGRE

ESNOTICIA

Europa espera tenir llesta una vacuna contra la pesta porcina africana el 2024

Sánchez-Vizcaíno explica a Lleida les investigacions per a la immunització

Romero, Sánchez-Vizcaíno, Guillaumes i Bernis, en la jornada a la Llotja de Lleida.

Romero, Sánchez-Vizcaíno, Guillaumes i Bernis, en la jornada a la Llotja de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Europa pot tenir llesta el 2024 una vacuna de la pesta porcina africana (PPA) perquè l'aprovin ja les autoritats sanitàries. Els investigadors treballen amb una fórmula oral en la qual la clau ha de ser la seguretat del compost, a banda de la seua efectivitat contra un virus que és el gran risc sanitari per al sector porcí.

Mentre als Camps Elisis es vivia una nova jornada de la Fira de Sant Miquel, la Llotja acollia ahir un taller organitzat per JARC-COAG, la Coordinadora Europea Via Camperola i la consultora Corizcience en el qual es donava a conèixer bones notícies pel que fa a les investigacions europees per aconseguir una vacuna que resulti segura i efectiva contra la pesta porcina africana.

El catedràtic de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) José Manuel Sánchez-Vizcaíno va explicar que el projecte Vacdiva que lidera, finançat per la Comissió Europea amb 10 milions d’euros, en principi havia d’acabar el 2023, però probablement s'haurà de prorrogar fins al 2024 pels retards que ha patit a conseqüència de la pandèmia de coronavirus.

Calcula que aquell any poden tenir una vacuna per a l’aprovació per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Amb tot, va alertar que dependrà dels resultats positius dels experiments previstos, encara que de moment els resultats són molt prometedors, amb efectivitats per sobre del 92%. De moment, s’estan fent en laboratoris a Madrid i Itàlia i la previsió és després passar a assajos a Lituània, Romania i Kènia.

L’objectiu és aconseguir un compost per a l’administració oral vàlid tant per a senglars com porcs de granja. Va explicar que a Europa es porten a terme altres investigacions i que els EUA estan fent proves en granges al Vietnam sobre un compost propi.

Els investigadors del projecte Vacdiva posen l’èmfasi en la seguretat de la futura vacuna, que no provoqui efectes secundaris com a reversió a la virulència, que els animals vacunats no tinguin cap problema de resposta immune o que no provoqui avortaments en verres embarassades.

Han comptat amb experts en alimentació animal per desenvolupar diferents combinacions que facilitin la ingesta oral. A més, estan dissenyant un sistema per poder vacunar tota una família de senglars, tant exemplars adults com joves.

Treballen en aquesta vacuna investigadors del Centre de Vigilància Sanitària Veterinària de la Universitat Complutense i del Centre d’Investigació en Sanitat Animal de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (Cisa-Inia), a banda d’investigadors d’altres països europeus i de la Xina, Rússia i Kènia.

Una malaltia que representa el gran risc per al sector de Lleida Els productors i la indústria del porcí de Lleida tenen clar que el gran perill sanitari a què s’enfronten és la possible arribada de la PPA al territori.

El subdirector general de Sanitat Animal del ministeri d’Agricultura, Luis Romero González, va alertar que seria “dramàtic” per a Espanya. La directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Elisenda Guillaumes, va dir que aquest virus és el repte més gran que afronta el sector porcí en aquest moment “a nivell mundial”.

José Manuel Sánchez-Vizacaíno va explicar que havien escollit la ciutat per explicar la marxa de les investigacions per aconseguir una vacuna “perquè per a Espanya Lleida és la capital del sector porcí”.

Jaume Bernis, representant del porcí de JARC i COAG, va destacar la importància d’actes com el d’ahir, que assoleixen un dels objectius que persegueix el programa Vacdiva, la transmissió del coneixement fruit de les investigacions als ramaders.

Romero, Sánchez-Vizcaíno, Guillaumes i Bernis, en la jornada a la Llotja de Lleida.

Romero, Sánchez-Vizcaíno, Guillaumes i Bernis, en la jornada a la Llotja de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

tracking