SEGRE

Les dones són el 49% de la població de la província de Lleida però dirigeixen tot just el 28% de les explotacions agrícoles

Maria Casoliva, a la seua explotació del Mas Pinyol a Sanaüja.

Maria Casoliva, a la seua explotació del Mas Pinyol a Sanaüja.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui dia 15 d’octubre se celebra la Jornada Internacional de la Dona Rural, una commemoració instaurada per les Nacions Unides per visibilitzar la presència femenina en el sector més bàsic per a la subsistència de la raça humana a causa que, sense els aliments que es conreen, les persones moririen d’inanició. Com ha succeït en altres àmbits, el paper de la dona rural ha estat invisibilitzat pel masclisme dominant en la societat.

Així, avui dia, malgrat que les dones representen poc més del 49% de la població lleidatana, les explotacions agrícoles dirigides per dones a la província només ascendeixen al 28,94% del total de les que són gestionades per persones físiques. El nombre és de 5.763 dones davant de 14.148 homes, segons les dades que estudia la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural referits a l’any passat.

Aquesta proporció reflecteix que, al món rural, encara queda un llarg camí per recórrer a fi d’arribar a la igualtat entre dones i homes.

Més encara quan, en un any, el percentatge de pageses només ha augmentat en un quart de punt, des del 28,69% que reflectia la dada del 2019 fins al 28,94% del 2020. Ho ha fet, tanmateix, a costa del descens en la xifra de persones físiques titulars d’explotacions agrícoles, que en dotze mesos s’ha reduït en 485.

Del total, eren dones 89 de les que han deixat de comandar una explotació, mentre que la resta, 396 persones, eren homes.Per comarques, l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà són les àrees en què les dones ocupen més, en termes percentuals, la direcció d’explotacions agrícoles, rondant el 35% del total.

Als antípodes se situa l’Alt Urgell, amb 71 dones pageses, el 22,68%, davant de 242 homes. Per la seua part, Aran només registra dos dones com a titulars d’explotacions agràries, l’11,11 per cent. Més enllà de la feminització del camp, també hi ha sobre la taula la qüestió del relleu generacional.

I és que 3.045 de les lleidatanes pageses tenen més de 65 anys, el 52,84% del total. En comarques com la Segarra, aquest percentatge s’incrementa fins al 65,22%. En canvi, només 325 de les pageses de la província, el 5,64% del total, són menors de 41 anys.

Tenint en compte aquestes dades, queda demostrat que és més important que mai donar visibilitat a la tasca que les dones realitzen en l’entorn rural.

tracking