SEGRE

ACTE COMMEMORACIÓ

Lleida i el Pla d'Urgell reten homenatge a la dona rural

En sengles actes amb crítiques a la invisibilització que pateixen || Reivindiquen la importància del seu rol per al futur agrari

Lleida i el Pla d'Urgell reten homenatge a la dona rural

Lleida i el Pla d'Urgell reten homenatge a la dona ruralJOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la província de Lleida es van celebrar ahir diversos actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona Rura.

Al Pla d’Urgell, unes 150 dones van participar en un acte que es va portar a terme al restaurant Resquitx de Golmés. La trobada va comptar amb la participació de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, que va destacar que la societat està regida per “la ciutat i l’home”, de forma que les dones rurals “mai tenen carrers dedicats als seus pobles”.

En aquest sentit va apuntar que “no és que no hi hagi referents dones en el món rural, és que no es veuen”, va destacar la importància d’actes com el d’ahir i va remarcar que “les explotacions familiars no són sostenibles sense el paper que desenvolupen les dones”.

A la ciutat de Lleida, les Dones de l’Horta van imposar la banda de pubilla de l’Horta a la pagesa del monument de la plaça dels Pagesos. Allà van llegir un manifest i van oferir els seus productes als assistents.

La presidenta del col·lectiu, Dolors Comes, va obrir l’acte recordant que “el paper invisible de les dones pageses, que durant molt temps han estat sotmeses a un patriarcat asfixiant, ha estat el que ha ajudat que l’entorn rural tirés endavant”.

Així mateix, va reivindicar preus justos per als productors.

Intercanvi d’experiències a Golmés

L’acte celebrat a Golmés, en el qual van participar representants de diferents associacions de dones de la zona, va incloure una xarrada i un audiovisual sobre l’agricultura urbana. Per finalitzar l’acte, el grup Aixafaguitarres va portar a terme un petit concert.

Banda de la dones de l’Horta per a la pagesa

En l’acte organitzat a Lleida pel grup de Dones de l’Horta es va imposar la banda de pubilla a l’estàtua de la pagesa de la plaça del Pagesos, es van repartir diferents productes de collita pròpia entre els assistents i es va llegir un manifest per reivindicar el paper de la dona rural.

Lleida i el Pla d'Urgell reten homenatge a la dona rural

Lleida i el Pla d'Urgell reten homenatge a la dona ruralJOAN GÓMEZ

tracking