SEGRE

AGRICULTURA ENERGIA

Rècord en exportació de fruita de pinyol per un valor de 900 milions

Segons el ministeri d'Agricultura, que alerta, tanmateix, d'un descens del consum intern || Al contrari, augmenta la importació de poma i pera

Lleida recol·lecta aquests dies varietats tardanes de poma, com la roja story.

Lleida recol·lecta aquests dies varietats tardanes de poma, com la roja story.P.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya de comercialització de fruita de pinyol ha registrat aquest estiu una xifra rècord, fins als 901,8 milions d’euros a nivell estatal, molt superior als 814 de l’any 2020 o els 674 milions de la campanya 2015-2016, segons les dades aportades pel ministeri d’Agricultura en una reunió sectorial celebrada dimecres passat a Madrid.

Així, segons es desprèn de l’estudi, França i Alemanya han pràcticament doblat les importacions de fruita de pinyol espanyoles respecte a l’exercici anterior, encara que el principal mercat ha estat extracomunitari, la Gran Bretanya. En aquest cas, el Brexit no ha castigat la comercialització de préssecs, nectarines, cireres, albercocs i prunes, amb més de 53.000 tones exportades, un32% més que el 2020.

Malgrat aquestes bones dades, l’informe destaca també el lleu descens de consum a Espanya d’aquesta fruita i ressalta, com ja va avançar SEGRE, els bons preus (un 24% més alts que la mitjana dels últims cinc anys en el cas del préssec groc i un 33% en el de l’albercoc) que el productor ha aconseguit aquesta campanya en totes les varietats excepte en cirera.

Uns preus que el sector recorda que no han servit per mitigar, en el cas de Lleida i Catalunya, l’alça dels costos de producció i el descens de producció per causes meteorològiques.En poma i pera, tanmateix, les exportacions han caigut un 12 per cent i les importacions han pujat un 8 per cent, el consum a les llars s’ha retret un 8 per cent en poma i ha augmentat un 2 per cent en pera, i els preus han pujat excepte en pera blanquilla (-4 per cent de mitjana dels últims cinc anys). Per a la pròxima campanya, el ministeri preveu un augment de producció de poma, un descens de pera i una lleu millora general de les cotitzacions.

Asaja denuncia la competència deslleial de països com Polònia

El sindicat Asaja va denunciar, en la reunió amb el ministeri, la competència deslleial en el comerç de poma de Polònia, a l’oferir el seu producte a baixos preus, gràcies a uns costos laborals un 30% inferiors als d’Espanya i salaris que amb prou feines són de 4 €/hora, davant dels 7 que ha de pagar un pagès lleidatà. El president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, va alertar ahir d’aquesta situació “que posa en perill més de 30.000 llocs de treball només a Lleida” i va exigir una resposta al ministeri així com campanyes per potenciar el consum de fruita.

tracking