SEGRE

AGRICULTURA CRISI

L'encariment dels costos de producció ofega el sector agrari

L'electricitat es dispara un 270% i el gasoil agrícola, gairebé un 73%, segons Asaja || JARC augura retallades en la producció per la falta de fertilitzants

Imatge d'arxiu d'una recol·lectora en un camp de cereal a Gimenells.

Imatge d'arxiu d'una recol·lectora en un camp de cereal a Gimenells.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Asaja va exigir ahir al Govern una bateria de “mesures urgents fiscals i financeres” per esmorteir les contínues i fortes pujades dels insummes agraris, perquè no repercuteixin en la baula més feble de la cadena alimentària ja que estan ofegant agricultors i ramaders aquest any. En concret, l’organització va subratllar que l’últim any han augmentat els preus dels fertilitzants fins un 307%, convertint-se en la campanya més cara de la història, mentre que el de l’electricitat s’ha disparat un 270% i el gasoil agrícola gairebé un 73%. Respecte als fitosanitaris, l’organització va destacar la pujada del glifosat en un 48%.Les llavors de cereal també registren preus a l’alça, conseqüència de l’increment del preu del cereal i subministraments (sacs, bigbags, palets...).

Una tendència creixent que també registren els pinsos per al bestiar la pujada interanual del qual ha estat d’un 27%. A més, els plàstics s’han encarit un 46%, un 33% l’aigua i entre un 10% i un 25% ho ha fet la maquinària. Asaja constata increments en altres costos que afecten la rendibilitat de les explotacions agràries com són els costos salarials.Per la seua part, JARC va advertir que l’increment global de les matèries primeres i l’energia, el col·lapse als ports internacionals i l’espiral alcista dels molls marítims estan passant factura al sector agrari.

Per exemple, la gairebé impossibilitat d’adquirir fertilitzants químics està obligant molts cerealistes a deixar d’adobar “davant de la impossibilitat d’assumir aquest cost o d’obtenir la comanda del seu adob”. “La reducció del rendiment dels cultius herbacis afectarà tothom, començant pel productor, seguint pel ramader i acabant pel consumidor”, segons assenyala JARC.

La llum cau avui un 29%, el segon preu més baix en dos mesos

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs (pool) s’ha situat per avui en 124,53 euros el megawatt hora (MWh), la qual cosa representa un descens del 29% respecte al preu fixat per ahir, fins a assolir el seu segon preu més baix en els últims dos mesos.

L’electricitat baixarà per segon dia consecutiu de la barrera dels 200 euros/MWh, encara que continua gairebé quadruplicant l’import que va marcar el pool durant el cinquè dissabte d’octubre de l’any passat (35,77 euros). En el que va de setmana, el preu de la llum ha baixat un 45%.

tracking