SEGRE

El Parlament demana que el Govern tingui dret preferent d'adquisició del sòl agrari

La cambra es compromet a iniciar els procediments legislatius per "aturar l'especulació i acaparament de terres"

L'hemicicle del Parlament aquest dijous.

El Parlament demana que el Govern tingui dret preferent d'adquisició del sòl agrariACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha reclamat que el Govern tingui dret preferent d'adquisició de sòl agrari, directament o mitjançant les seves entitats, exercint els drets de tanteig i retracte. La moció ha rebut el suport del PSC-Units, ERC, En Comú Podem i de la CUP-NCG, que ha estat el grup parlamentari que ha registrat el text. JxCat, Vox, Cs i PPC s'hi han oposat. La cambra s'ha compromès a iniciar els procediments legislatius que permetin "aturar l'especulació i l'acaparament de terres". La cambra ha instat el Govern a desplegar abans del primer quadrimestre del 2022 el Registre de Terres en desús per mobilitzar les parcel·les que no s'estiguin cultivant o puguin deixar de ser cultivades.

D'altra banda, la cambra ha instat l'executiu a establir abans del 2023 les zones prioritàries afectades per la preferència adquisitiva de la Generalitat. També les condicions en què s'ha de produir l'exercici dels drets de tanteig i retracte per preservar, potenciar i fomentar el sòl agrari i l'activitat agrària i forestal. ERC, PSC-Units, En Comú Podem i CUP hi han votat a favor, i la resta, en contra.

La cambra vol que s'estableixi que el Govern té dret preferent d'adquisició de sòl agrari exercint el dret de tanteig i retracte, en cas de compravenda, permuta, dació en pagament, donació entre vius o aportació a societat de finques rústiques o explotacions agràries, estiguin o no arrendades, amb caràcter subsidiari als arrendataris i els confrontants.

El text aprovat assenyala que no es podrà exercir el dret d'adquisició preferent quan l'alienació es faci a favor del propietari d'una part indivisa de la finca; o si es fa a favor del cònjuge, ascendents, descendents o parents consanguinis o per adopció fins al segon grau, o si la finca té qualificació urbanística de sòl urbà o urbanitzable. També s'assenyala que, un cop es faci la modificació legislativa, el Govern farà la consignació pressupostària que correspongui per poder-ho desplegar.

tracking