SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Brussel·les obliga Espanya a ampliar el període del càlcul de pensions

Per poder accedir als 70.000 milions de fons de recuperació || A la pràctica, suposarà una retallada de les prestacions de jubilació en el futur

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El document de compromís firmat entre el Govern espanyol i la Comissió Europea per rebre els 70.000 milions d’euros del fons de recuperació fins a l’any 2026 inclou, entre altres punts, ampliar el període per calcular les pensions. A la pràctica, suposa una rebaixa de les jubilacions futures ja que a l’inici de la vida laboral se solen haver percebut salaris inferiors al final. Segons el text, a finals de l’any que ve ha d’entrar en vigor un ajustament per tal d’allargar el període de còmput.

L’extensió del període de cotització sobre el qual es calcula l’import de la pensió en el marc de les noves carreres laborals va ser polèmic durant l’elaboració del pla fa gairebé un any. Va arribar a circular un esborrany de la component 30 de pensions –l’existència de la qual va ser negada pel ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá– en el qual s’elevava de vint-i-cinc a trenta-cinc anys el període de càlcul. Al final, el pla va incloure l’extensió del període de càlcul, però sense especificar un nombre d’anys concret ni aclarir si s’ampliaria amb caràcter general per sobre dels vint-i-cinc anys.

Així es torna a recollir en l’acord operatiu subscrit ahir, sense que la Seguretat Social tampoc hagi volgut aclarir com queda aquest punt.Des del ministeri s’insisteix que la mesura busca “reforçar la progressivitat i el caràcter contributiu del sistema fent que la pensió de jubilació reflecteixi en gran manera la vida laboral del treballador i atengui la realitat d’un mercat laboral en el qual les interrupcions i les llacunes són cada vegada menys excepcionals”. La implementació prevista per ampliar el període de càlcul és progressiva a partir de l’any 2023.El document, subscrit per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, fixa reunions de seguiment trimestrals entre el Govern d’Espanya i l’Executiu comunitari per fer balanç dels avenços en l’aplicació del pla de recuperació i els compromisos que cal assolir per rebre els 70.000 milions d’euros d’ajuts que arribaran en forma de transferències directes, que s’hauran d’executar entre els anys 2020 i 2026.

tracking