SEGRE

RAMADERIA BOVÍ

“El preu de la llet amenaça de deixar Catalunya sense explotacions”

Un centenar de ramaders es manifesten davant la planta de Lactalis a Mollerussa || Volen que la Generalitat vetlli que els contractes cobreixin els costos de producció

Els productors van portar ahir les seues demandes fins a les portes de Lactalis a Mollerussa.

Els productors van portar ahir les seues demandes fins a les portes de Lactalis a Mollerussa.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector lacti català va alertar ahir que els preus “ruïnosos” de la llet han provocat el tancament progressiu d’explotacions, un fet que pot derivar en la falta de proveïment d’aquest producte i la necessitat d’incrementar importacions. Un centenar de ramaders es van concentrar ahir davant la planta de Lactalis a Mollerussa en senyal de protesta i van reclamar al Govern de la Generalitat que demani els contractes a les indústries per així comprovar si es cobreixen els costos de producció, tal com estipula la llei de la cadena alimentària. Mentre que els ramaders pateixen la pujada de preus de les matèries primeres, la indústria paga la llet uns sis cèntims per sota del cost de producció.

“Actualment, treballar significa arruïnar-nos”, va remarcar el secretari tècnic del JARC, Jordi Vidal, que va insistir que arrosseguen aquesta crisi durant l’última dècada, per la qual cosa més del 50 per cent de les explotacions làcties s’han vist abocades al tancament. I si les coses segueixen igual, l’altre 50% també desapareixerà, com va apuntar Vidal. “Si només queden 200 explotacions làcties a Catalunya, difícilment es podrà garantir el proveïment de llet al nostre país, i alhora se’ns demana que siguem sostenibles, reduir les emissions de diòxid de carboni i que hi hagi una aposta pel producte de proximitat” va dir Vidal, que també va apel·lar els consumidors a “defensar els nostres productes si volem ser sostenibles mediambientalment”.El responsable nacional del sector lacti d’UP, Marc Xifra, va recordar que en 20 anys s’ha passat de 1.600 explotacions a menys de 400.

“La Generalitat també és culpable d’aquesta situació, perquè té competències i ha de vetllar que els contractes cobreixin els costos de producció” va remarcar. En aquest sentit, va assegurar que el sector demana al departament d’Agricultura que “actuï i no permeti aquesta sagnia i desànim”. Va justificar la manifestació davant de Lactalis perquè es tracta d’una multinacional francesa que és la que compra més llet a Espanya, malgrat que “és la que menys paga”, un fet que contradiu la llei, cosa que aboca la indústria a uns preus a la baixa i posa en risc “la sobirania alimentària del nostre territori”.

“Les explotacions són escasses econòmicament”, va remarcar.La concentració es va iniciar a les onze del matí, quan van tallar el pas a l’empresa Lactalis i part del trànsit de l’N-II. Van participar en aquest acte celebrat a la capital del Pla d’Urgell agricultors de tota la demarcació i altres punts de Catalunya com la comarca d’Osona.Els representants del sector van sol·licitar parlar amb directius de l’empresa Lactalis i van omplir una sol·licitud exposant-los les seues queixes. Posteriorment, els ramaders van dur a terme una marxa lenta per l’N-II i van portar la seua protesta davant de diferents àrees comercials de la zona de la capital del Pla.Aquesta protesta forma part d’un conjunt d’accions que el sector està duent a terme des de l’estiu per la polèmica amb les marques blanques de llet existent a Espanya i que també ha tingut lloc a Andalusia, Zamora i Galícia

Cada trimestre tanquen una mitjana de dos granges a la província des del 2017 i avui només n’hi ha 112

Els productors van portar ahir les seues demandes fins a les portes de Lactalis a Mollerussa.

Els productors van portar ahir les seues demandes fins a les portes de Lactalis a Mollerussa.J.GÓMEZ

tracking