SEGRE

Lleida acollirà el Centre d'Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya

Aquest dijous s'ha signat la creació d'aquest 'hub' que pretén contribuir a generar oportunitats en aquests sectors

La signatura del protocol amb la consellera Teresa Jordà, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el rector de la UdL, Jaume Puy.

La signatura del protocol amb la consellera Teresa Jordà, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el rector de la UdL, Jaume Puy.Diputació de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida ha acollit aquest dijous la signatura del protocol de col·laboració per crear el Centre d'Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya. Es tracta d'un 'hub' d'innovació que es pretén esdevenir una eina estructural per generar oportunitats que permetin, als agents implicats en la cadena de valor agroalimentària i forestal a escala regional, funcionar com a finestreta única, física i virtual, afavorint les iniciatives i infraestructures existents, i als agents, codefinir i testejar solucions innovadores. El centre s'ubicarà al Parc Científic Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL).

El protocol té l'objectiu d'establir un marc de col·laboració permanent entre les tretze entitats signants que permeti facilitar i provocar l'adopció homogènia de les tecnologies digitals d'avantguarda en els dos sectors, que fomenti l'ús de dades i l'experimentació i impulsi el desenvolupament empresarial i els nous models de negoci del sector agroalimentari en sentit ampli.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que amb aquesta iniciativa "es posa la primera pedra d'un compromís de país, un centre d’innovació específic per impulsar de manera efectiva i generalitzada l'impuls tecnològic dels sectors agroalimentari i forestal de Catalunya". Així mateix, ha explicat que aspira a convertir-se en "una finestreta única on productors, investigadors i desenvolupadors tecnològics facin efectius els beneficis de tecnologies com ara el 'big data', la intel·ligència artificial o el 5G en el sistema agroalimentari i forestal".

La iniciativa forma part del Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida Pirineu i Aran 2020-2027, que promou la Diputació de Lleida, dins el projecte tractor per a l'impuls de la transformació digital dels sectors agroalimentari i forestal de Catalunya i el desenvolupament de l'agricultura de precisió que coordina el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. El projecte a més, vol generar sinergies i complementarietats a l'Àrea 5G de Lleida.

Els agents implicats s'han compromès, amb la signatura d'aquest protocol, a definir, en un període no superior a un any, el conveni de col·laboració i governança per a la creació i posada en marxa del Digital Innovation Hub (DIH) Agroalimentari i Forestal de Catalunya, que detallarà les funcions i responsabilitats de cada entitat en la gestió i manteniment del centre d'innovació, així com amb el disseny, impuls i difusió per sumar el màxim d'actors a la iniciativa.

Les entitats signants del protocol per posar en marxa el DIH Agroalimentari i Forestal de Catalunya representen els àmbits de la transferència tecnològica i de coneixement, el de l'empresa i el de les administracions. En concret, l'han subscrit el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Parc Científic de Lleida, la Universitat de Lleida, les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Fundació Eurecat, l'IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), l'Associació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (FEMAC) i l'Associació Sinergàtic.

Durant el període de vigència d'aquest conveni, es duran a terme diferents activitats que donaran visibilitat al projecte per facilitar l'interès per atraure més agents que s'hi vulguin sumar. La primera, serà un taller de reptes del sector agroalimentari que se celebrarà el dimarts 30 de novembre al Parc Científic de Lleida i que vol aportar solucions als reptes amb l'aplicació de noves tecnologies com la intel·ligència artificial i la fotònica.

tracking