SEGRE

AGRICULTURA OBSERVATORI DE LA GENERALITAT

El preu de la golden, un 33 per cent més alt a França que a Espanya

Una poma que al mercat gal val 1,28 euros el quilo es limita a 84 cèntims a l'espanyol || Segons dades de la Generalitat, que situen Romania a la cua amb 38

Inici de la campanya de recol·lecció de poma golden aquest estiu.

Inici de la campanya de recol·lecció de poma golden aquest estiu.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La situació dels mercats de fruita són molt diferents segons els països europeus, com demostra l’última anàlisi de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Una poma golden que a França té un preu en origen d’1,28 euros el quilo, en el cas d’Espanya es limita a tot just a poc més de 84 cèntims. En concret, les últimes dades de l’Observatori Agroalimentari de Preus de la Generalitat es refereixen al mes d’octubre i reflecteix una gran disparitat en el mercat per a una poma de categoria 70-80 exembalatge, classificada, empaquetada i, en el seu cas, en palets.

Recull dades de la Comissió Europea basades en les notificacions de diferents estats membre. El mercat francès, en què els consumidors donen una clara preferència a la producció del seu país, és on els preus són més elevats, mentre que Romania se situa a la cua amb tot just 38 cèntims. Dins dels grans productors europeus, a Polònia s’atansen als 75 cèntims d’euros per quilo

La conferència espanyola, liderada per Lleida, està molt més ben valorada que la belga

Un altre estudi, en aquest cas de les patronals fructícoles Fepex i Afrucat, revela que comprar pomes produïdes fora d’Espanya té un preu per als consumidors espanyols superior a les produïdes a l’Estat.

Posen d’exemple les pomes golden i apunten que les importades costen aproximadament uns tres euros el quilo, mentre que les locals se situen entorn dels 1,5 euros. l’estudi revela que més del 40 per cent d’aquesta fruita que es consumeis a Espanya procedeix de la importació.L’Observatori de la Generalitat també reflecteix grans diferències de preus en peres entre estats. En aquest cas, la Comissió Europea recull xifres de la varietat conferència d’un calibre de 60-65.

França torna a ser el país amb la fruita més ben valorada, amb 1,9 euros el quilo. Però cal tenir en compte que no és un país líder en aquest tipus de producció. De fet, és molt més representativa la situació a Bèlgica, gran productor, on aquest tipus de peres es valorava l’octubre en poc més de 63 cèntims el quilo.

En el cas d’Espanya, se superen els 92 cèntims. A l’hora d’analitzar el mercat, cal tenir en compte que enguany la producció de conferència és molt baixa. La collita ha caigut a les comarques de Lleida un 14 per cent i de les explotacions han sortit de l’ordre de 62.660 tones d’aquesta varietat, que és la reina en volum de collita, després d’haver desbancat anys enrere la blanquilla.

tracking