SEGRE

RAMADERIA SITUACIÓ

Línia de crèdit de 10 milions per recolzar el sector lacti a Catalunya

El Govern crearà l'Institut de la Llet per posar en relleu la llet i els seus derivats || Lleida té 111 explotacions que produeixen el 36,5% de tot Catalunya

Teresa Jordà va visitar ahir la cooperativa Plana de Vic i va anunciar el nou pla de la Generalitat.

Teresa Jordà va visitar ahir la cooperativa Plana de Vic i va anunciar el nou pla de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern crearà l’Institut de la Llet per posar de relleu la llet i els seus derivats com a aliments saludables i sostenibles i llançarà una línia de crèdits de deu milions d’euros específica per finançar el sector lleter. Així ho va anunciar ahir la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, en una visita a la planta de la Cooperativa Plana de Vic. En deu anys, a Catalunya han desaparegut gairebé la meitat d’explotacions de llet i les últimes xifres de la conselleria referides al setembre tot just en reflecteixen 429.

D’aquestes, 111 són de les comarques de Lleida, amb 27.594 vaques. Amb 249 animals per explotació, les lleidatanes són les granges més grans de Catalunya. Aquest 25,9% d’explotacions, produeixen el 36,5% de la llet catalana.La situació del sector és crítica pels baixos preus i l’escalada del cost de les matèries primeres.

Per ajudar el sector, Jordà va anunciar la línia de crèdit, en la qual el Govern assumirà els interessos i es calcula que unes 300 explotacions podran rebre ajuts, amb entre 15.000 i 50.000 euros cada una. Jordà va anunciar un nou índex de referència que tindrà en compte els costos reals de producció i la creació, a començaments del 2022, de l’Institut de la Llet per promocionar el consum. “No és una solució, però sí una ajuda per donar suport al sector”, va dir.

L’índex estarà vinculat al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la cadena alimentària de Catalunya (CBPC) com a eina de pressió. L’any 2018 el van firmar representants d’organitzacions agràries, indústria i distribució. L’adhesió és voluntària però, una vegada firmat, els acords que es desprenen són d’obligat compliment per a tots els que en formen part i hi són representats.L’adopció d’aquest índex suposaria un “pas endavant per garantir un preu just per als productors de llet” i avançar en l’equilibri de la cadena de valor del producte, va defensar la consellera.

En aquesta línia, Jordà creu que és una fórmula per estipular un preu just i deixar en evidència aquells que puguin practicar “especulació o explotació” del producte.

tracking